Internacional 21/01/2018

Nou atac brutal contra un hotel a Kabul a la recerca d'estrangers

Moren 21 persones i en resulten ferides 17 més en l'assalt, que ha durat 12 hores

Mònica Bernabé
3 min
Forces de seguretat afganeses es dirigeixen a l'hotel Intercontinental, que es pot veure fumejant al fons de la imatge.

BarcelonaSi una cosa és difícil de dir és on resulta segur allotjar-se a Kabul si un és estranger. Sens dubte, mai en un hotel. Aquest diumenge ha quedat demostrat una vegada més. L'emblemàtic Hotel Intercontinental, de la capital afganesa, ha tornat a ser atacat brutalment. I això que en teoria és un dels establiments més segurs de la ciutat. És al cim d'un turó i, per pujar-hi, cal superar dos controls de seguretat. A l'entrada de l'hotel també hi ha escàners i arcs detectors de metall. No han servit de res, però. Els terroristes han aconseguit accedir-hi i, al crit d'"On són els estrangers?", han intentat matar-ne tants com han pogut.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'assalt ha durat 12 hores i hi ha hagut 21 morts –entre ells, 14 estrangers– i 17 ferits, segons dades oficials. Es tem que les xifres reals, però, encara poden ser més esgarrifoses. Els talibans han reivindicat l'atac.

L'hotel més gran de la capital

L'Intercontinental és l'hotel més gran de Kabul. Té 200 habitacions, distribuïdes en cinc plantes. Es calcula que aquest diumenge hi havia allotjades almenys un centenar de persones del ministeri de Comunicació, Informació i Tecnologia, procedents de tot el país, que havien anat a la capital afganesa per participar en una conferència. A més, la companyia aèria afganesa Kam Air hi tenia allotjats uns 40 treballadors, entre ells alguns pilots. Tots han quedat atrapats dins l'hotel quan ha començat l'atac.

L'assalt va començar cap a les nou de la nit d'aquest dissabte, hora local –tres hores i mitja menys a Catalunya–, quan molts clients estaven sopant al restaurant de l'hotel. Els terroristes van irrompre a la sala cridant "¿On són els estrangers?", segons ha explicat a la cadena britànica BBC un testimoni, que ha afegit que ell es va salvar de ser abatut perquè va dir que era afganès.

Un altre client, Abdul Rahman Naseri, ha relatat al diari 'The Guardian' que un terrorista bramava: "No en deixis cap amb vida, bo o dolent. Dispara i mata a tothom!" De fet, 14 de les víctimes mortals són estrangeres, entre les quals hi ha nou ucraïnesos, un alemany, un grec i una persona del Kazakhstan. Alguns clients han pogut amagar-se a les habitacions, sota el llit o al lavabo, durant les 12 hores d'autèntic infern que ha durat l'atac.

Aquest diumenge les xarxes socials treien fum reclamant al govern afganès que fes el favor de fer públiques "les dades reals de morts" del brutal assalt a l'Intercontinental. Inicialment el ministeri de l'Interior afganès només ha reconegut cinc víctimes mortals, mentre que reporters afganesos que han pogut accedir a l'hotel asseguraven que havien vist "desenes de cossos" abatuts al vestíbul.

Així mateix, durant l'atac, els mitjans de comunicació afganesos han retransmès imatges dramàtiques: habitacions en flames i clients intentant fugir de l'hotel despenjant-se pels balcons amb llençols nuats com si fossin cordes.

La gran incògnita, però, continua sent com han aconseguit accedir a l'Intercontinental els terroristes –cinc en total, tot i que algunes fonts parlen de quatre–. Es dona la circumstància que fa només dues setmanes que una empresa privada ha assumit la seguretat de l'hotel, que abans estava en mans de la policia. Fonts de la investigació han explicat que dos terroristes vestien de forma elegant i estaven al vestíbul de l'hotel com si fossin clients, i els altres van entrar a través de la cuina. Però ¿com hi han introduït totes les granades, els fusells i la resta d'armes? Algunes veus consideren que haurien de tenir per força un aliat dins l'establiment.

Clients de l'hotel intenten fugir despenjant-se amb llençols pels balcons.

L'Intercontinental és un hotel de luxe que es va inaugurar a Kabul l'any 1969 i que s'ha mantingut sempre obert malgrat la guerra. Això sí, les seves condicions no han estat sempre de luxe, precisament. El 2011 ja va ser blanc d'un atac, també en plena nit. Aleshores van morir 21 persones, entre elles el pilot mallorquí Antonio Planas, que hi estava allotjat.

Altres hotels de Kabul també han estat atacats. Per exemple, l'Hotel Serena, de cinc estrelles i situat al centre de la capital, ha estat assaltat en tres ocasions. L'última, l'any 2014. Aleshores els terroristes van disparar al cap un per un els comensals que hi havia al restaurant. El 2015 van atacar l'Hotel Park Palace.

stats