Relleu a la cúpula xinesa
Internacional 15/11/2012

Les set cares que dirigiran la Xina

El Partit Comunista Xinès ha escollit aquest dijous els membres del comitè permanent del politburó, el màxim òrgan de govern. Repassem el perfil de cadascun d'ells

Anna Solé Sans
3 min
A dalt d'esquerra a dreta; Xi Jinping, Li Keqiang i Zhang Dejiang. A baix d'esquerra a dreta; Zhang Gaoli, Wang Qishan, Liu Yunshan i Yu Zhengsheng. AFP

BarcelonaAquests són els set homes que seuran a la part superior del comitè permanent del politburó, el cos més poderós de la Xina. Han estat escollits per més de 2.000 delegats al congrés del partit, tot i que els seus noms ja havien estat triats per la vella guàrdia del Partit Comunista, abans de les votacions.

Xi Jinping, futur president de la Xina

Xi Jinping s'ha convertit en secretari general del Partit Comunista Xinès i és gairebé segur que serà designat president del país l'any vinent. Se'l considera el fill predilecte de l'encara líder xinès, Hu Jinato, i ha estat marcat pel règim des de ben petit, quan el seu pare va ser purgat durant la Revolució Cultural i ell mateix va haver de treballar al camp. Nascut a Pequín el 1953, va estudiar enginyeria química a Tsinghua abans d'unir-se al partit el 1974. Per molts ciutadans xinesos ell és menys conegut que la seva dona, la cantant Peng Liyuan.

Li Keqiang, futur primer ministre de la Xina

Li Keqiang ha vist com ha passat de ser un obrer en una comuna rural a cap provincial del partit, i ara líder a l'espera. Té una estreta relació amb Hu Jintao, amb qui va treballar ja a les joventuts del partit i s'espera que prengui el relleu de Wen Jiabao. Però el seu estil educat i consensual els han fet preguntar si la seva personalitat és prou forta per fer front als interessos de dominar l'economia xinesa. Nascut l'any 1955 a la província d'Anhui, va estudiar dret a la universitat de Pequín.

Zhang Dejiang

Zhang Dejiang ha estat escollit per a una de les feines més difícils d'aquest 2012, ha pres el relleu del partit de Chongqing després de la caiguda de Bo Xilai. Mentre que molts dels nous líders tenen una estreta relació amb l'oest, Zhang és un expert en un antic aliat de la Xina, Corea del Nord, fins i tot hi va passar dos anys estudiant. Zhang, fill d'un militar, va començar la seva carrera política a la frontera amb Corea del Nord, abans de ser traslladat a Zhejiang i després va treballar també com a secretari del partit de Guangdong, entre el 2002 i el 2007.

Zhang Gaoli

Zhang Gaoli és el cap del partit de Tianjin, una ciutat a l'est de Pequín. Va estudiar economia i estadística a la Universitat de Xiamen. Va passar la primera part de la seva carrera treballant a la indústria petroliera abans de convertir-se en oficial de la província de Guangdong, a mitjans dels vuitanta. La seva carrera va despuntar l'any 1988 com a cap de partit de la ciutat de Shenzhen, a la frontera amb Hong Kong.

Wang Qishan

Wang Qishan és ben conegut pels líders occidentals, una figura clau en els debats sobre l'economia mundial i les relacions econòmiques de la Xina amb els EUA. Henry Paulson, exsecretari del Tresor als Estats Units el va descriure com una persona "decisiva i inquisitiva" i amb "sentit de l'humor". Sovint el comparen amb el seu mentor polític, l'ex primer ministre Zhu Rongji. Els dos, de fet, comparteixen el sobrenom de "cap de bomber" per la seva gestió de les crisis. Es va unir al partit relativament tard, als 35 anys, i abans va treballar com a banquer. El 2004 va ser alcalde de Pequín.

Liu Yunshan

Liu Yunshan, 55 anys, és el cap del departament de publicitat del partit, l'organisme que controla estrictament els mitjans del país i les polítiques d'internet.

Va treballar a Inner Monogolia durant gairebé tres dècades. Més tard es va convertir en periodista per a l'agència de notícies Xinhua, especialista en relacions públiques, secretari del partit i finalment diputat. S'espera que Liu es faci càrrec de la publicitat. És probable que mantingui a la Xina la censura i la intolerància a la crítica dels mitjans. Liu també ha expressat la seva preocupació pel creixent nombre de xinesos que utilitzen els fòrums en xarxa per criticar el govern.

Yu Zhensheng

Yu Zhensheng és el cap del partit de Xangai, la ciutat més gran de la Xina. Té vincles força estrets amb els expresident Jian Zemin i Hu Jintao, i també amb el difunt Deng Xiaoping. Inusualment, la seva carrera política va sobreviure a la deserció del seu germà als Estats Units a mitjans dels anys vuitanta, possiblement gràcies al suport del fill discapacitat de Deng. Yu es va graduar a l'Institut Militar d'Enginyeria de Harbin, especialitzat en míssils balístics i enginyeria electrònica.

stats