Internacional 15/12/2014

Tres morts, un d'ells el segrestador, balanç de l'assalt de Sydney

La policia ha entrat al cafè i ha posat fi a setze hores de setge. Quatre persones han resultat ferides, entre les quals, un agent de la policia que ha rebut un tret a la cara

Agències
3 min

SydneySetze hores de segrest i setge en un cafè de Sydney han acabat amb la irrupció de la policia al local, una entrada que ha anat precedida de trets i explosions. Així s'ha posat fi a un segrest que ha tingut amb l'ai al cor la ciutat australiana i que ha acabat amb un balanç de tres persones mortes, dos ostatges i el mateix segrestador, un refugiat iranià. Els agents han entrat al local poc abans de les cinc de la tarda, hora catalana, amb una explosió seguida de ràfegues de trets. Quatre persones han resultat ferides, entre les quals, un agent de la policia que ha rebut un tret a la cara.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Islamista, violador i presumpte assassí

El segrestador ha estat identificat com a Man Monis, un antic clergue iranià que va obtenir l'asil polític a Austràlia el 1996, segons el canal de televisió australià 9 News, amb antecedents penals per violència domèstica i per l'assassinat de la seva dona. Actualment estava en llibertat provisional. El sospitós, Manteghi Bourjedi, nom que es va canviar quan va arribar a Austràlia, era considerat un clergue musulmà radical i havia participat en diverses protestes en el passat contra la presència de tropes australianes a l'Afganistan. Fins i tot va arribar a enviar cartes amenaçadores a les famílies dels vuit soldats australians morts en terres afganeses. L'agència Reuters afirma que l'assaltant té, a més, un historial policial per assalts sexuals i va col·laborar en l'assassinat de la seva exdona l'any passat.

Vinculacions jihadistes

Dins el cafè hi havia 17 persones. Diumenge cinc ostatges van poder sortir de l'establiment, quan ja feia més de sis hores que estaven retinguts. Els testimonis han explicat que un home ha entrat a primera hora amb una bossa i una pistola a dins la botiga, que és cafeteria i xocolateria. La policia ha evacuat els edificis propers i ha demanat a la gent que no surti al carrer i es quedi lluny de les finestres. El desplegament policial no tenia precedents. La policia ha mantingut contacte amb el segrestador, que també s'havia posat en contacte amb mitjans de comunicació locals. Hauria demanat parlar amb el primer ministre i que li portin una bandera de l'Estat Islàmic.

El segrestador ha obligat els ostatges a ensenyar des d'una finestra del cafè una bandera negra amb lletres àrabs on es llegeix "Al·là és l'únic Deu i Mahoma el seu profeta". Segons 'The Sidney Morning Herald' és una bandera que fan servir alguns grups jihadistes, però no és de l'Estat Islàmic.

El primer ministre, Tony Abbot, s'ha mostrat "profundament afectat" pel fet que "un home armat hagi pres ostatges adduint una motivació política". "Austràlia és una societat pacífica, oberta i generosa –ha afegit–, i per això demano a tots els australians que avui continuïn la seva vida amb normalitat". Abbot s'ha reunit en les darreres hores amb el Comitè de Seguretat Nacional.

Un periodista que era a la zona i que ha sentit un tret, segons el diari australià 'The Daily Telegraph', també afirma que algú hauria desactivat les portes automàtiques del cafè per impedir que la gent en sortís. L'agència EFE explica que l'incident, a la zona financera de Martin Place, coincideix amb la detenció unes hores abans d'un home de 25 anys al nord-oest de Sydney per una altra operació policial suposadament per detenir jihadistes.

stats