Internacional 03/03/2015

Snowden, disposat a tornar als Estats Units si li garenteixen un "judici just i imparcial"

Segons informa l'agència de notícies russa TASS, el fiscal general nord-americà ha assegurat a l'extècnic de la CIA que no rebrà la pena de mort

Ara
1 min
Edward Snowden en una imatge d'arxiu DIARIO THE GUARDIAN / EFE

BarcelonaL'extècnic de l'Agència Central d'Intel·ligència (CIA) Edward Snowden podria tornar als Estats Units amb la condició de rebre un judici just. Així ho confirmat aquest dimarts l'advocat de Snowden, Anatoly Kucherena, a diversos periodistes, segons informa l'agència de notícies russa TASS. "Edward Snowden està llest per tornar als EUA, però amb la condició que se li donarà garanties de rebre un judici just i imparcial", ha dit Kucherena als mitjans.

L'advocat també ha afegit que ha rebut una carta del secretari de Justícia i fiscal general dels Estats Units en què assegurava que, en cas de devolució de Snowden, no rebrà la pena de mort. "Garanteixen que Snowden no serà executat, no que rebrà un judici just", ha dit Kucherena.

Snowden, que l'agost de 2014 va rebre un permís de residència a Rússia per un termini de tres anys, està perseguit per traïció i revelació de secrets per Estats Units des que va revelar els programes de vigilància secrets del govern sobre dades telefòniques i d'internet. "Snowden pot sortir del territori rus amb el seu permís de residència. Però sospito que tan aviat com abandoni a Rússia, serà lliurat a l'ambaixada dels Estats Units", ha dit l'advocat.

Després de filtrar informació classificada sobre la NSA als mitjans de comunicació, el juny de 2013 Snowden va fugir a Hong Kong. Més endavant va volar a Moscou en ruta cap a l'Equador, però va haver de quedar-se a Rússia perquè EUA van anul·lar el seu passaport. Va passar més d'un mes a la zona de trànsit de l'aeroport de Sheremetyevo.

stats