Internacional 29/06/2016

Rajoy, molest amb l'ofensiva de Sturgeon per quedar-se a la UE: "Si el Regne Unit se'n va, Escòcia també"

El president del govern espanyol en funcions ha assegurat que Sturgeon no pot negociar quedar-se al club europeu. La primera ministra escocesa es reuneix amb Juncker.

Laia Forès
2 min
La primera ministra d'Escòcia, Nicola Sturgeon, i el president del Parlament europeu, Martin Schulz.

Brussel·lesAl president del govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, no li fa gens de gràcia que els responsables europeus rebin la ministra principal d'Escòcia. Nicola Sturgeon ha viatjat aquest dimecres a Brussel·les per reunir-se amb el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, a qui traslladarà la voluntat d'Escòcia de quedar-se a la Unió Europea encara que en marxi el Regne Unit.

Rajoy, davant el precedent que pot suposar per a Catalunya que Brussel·les tingui com a interlocutor directe el govern escocès, ha assegurat que Escòcia no pot negociar la seva permanència a la UE. "Escòcia no té competències per negociar amb la UE i el govern espanyol s'hi oposa", ha dit Mariano Rajoy.

El lídel del PP també ha volgut tirar per terra les gestions que està fent Escòcia per mantenir-se a la Unió. "Si el Regne Unit marxa, Escòcia també", ha dit contundent. Rajoy, però, no ha volgut concretar si Espanya vetaria l'adhesió d'Escòcia a la UE en el cas que s'independitzi del Regne Unit. "Res d'això té a veure amb Catalunya", ha assegurat.

Mariano Rajoy feia aquestes declaracions moments després que el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, hagi dit que Escòcia "té dret que l'escoltin". El govern de Nicola Sturgeon, contrari al Brexit, ha posat en marxa tota a maquinària diplomàtica per evitar una sortida del club europeu.

L'endemà del primer Consell Europeu després del referèndum britànic, Sturgeon ha viatjat a Brussel·les per trobar-se amb Juncker i amb el president del Parlament Europeu, Martin Schulz, amb qui s'ha reunit aquest dimecres al matí.

Fixar posició

La líder del Partit Nacioanlista Escocès (SNP) ha explicat a Schulz la posició escocesa davant el Brexit. "Ha estat una bona oportunitat per fixar la posició d'Escòcia i la voluntat d'Escòcia de quedar-se a la UE", ha dit Sturgeon després de la trobada. La ministra principal també ha subratllat que encara és "massa aviat" per conèixer el futur d'Escòcia dins de la Unió.

Juncker, que va evitar rebre el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, en la seva primera visita a Brussel·les i també havia rebutjat anteriorment una cita amb Artur Mas, ha acceptat trobar-se amb Sturgeon.

La ministra principal d'Escòcia també s'ha reunit amb els líders dels grups del Partit Popular Europeu, dels Socialites i dels Liberals al Parlament Europeu per explicar-los la posició escocesa. "Es tracta de reunions introductòries", ha subratllat Sturgeon.

Escòcia, a favor de la UE

Escòcia va votar majoritàriament (62%) per quedar-se a la UE i veu amb preocupació la voluntat del govern britànic de demanar la sortida del Regne Unit. Sturgeon va anunciar que posaria en marxa el procediment legal per convocar un nou referèndum d'independència, la via més directa per quedar-se al club europeu.

stats