Internacional 23/03/2022

Els talibans mantenen les aules tancades a les afganeses

El ministeri d'Educació fa marxa enrere i prohibeix l'accés a les escoles a les noies a partir dels 11 anys

Cristina Domingo Dorado
2 min
Les adolescents afganeses han hagut d'abandonar les aules hores després de la seva esperada reobertura. A la imatge, les alumnes arribant a un dels instituts a la capital, Kabul.

Els talibans han fet marxa enrere en la decisió de permetre l'accés a l'escolarització de les estudiants de secundària. El ministeri d'Educació afganès havia anunciat la setmana passada que les escoles obririen aquest dimecres per a tots els estudiants, incloses les noies, després de mesos de restriccions. L'anunci arribava el dia abans de la represa de les escoles, que engegaven el semestre de primavera. Però tal com les alumnes han arribat als centres, s'han trobat que les obligaven a tornar cap a casa. En un avís emès el mateix dia, el ministeri ha anunciat que les escoles per a noies continuaran tancades fins que s'hagi elaborat un pla d'acord amb la llei islàmica i els costums afganesos, segons l'agència de notícies governamental Bakhtar News.

Professorat i estudiants de tres instituts de Kabul han explicat que havien tornat a l'escola amb molt d'entusiasme i que n'han hagut de marxar plorant. "Ens hem quedat molt decebudes i absolutament desesperades quan la directora ens ho ha dit", ha explicat una de les estudiants.

Decisió sobtada

El tancament afecta totes les estudiants més enllà de sisè curs. És a dir, que totes les noies dels onze als divuit anys queden fora del sistema escolar. Amb aquesta decisió, els líders talibans podrien estar cedint a la pressió d'algunes comunitats rurals que s'han mostrat contràries a l'escolarització secundària de les noies. La missió de les Nacions Unides a l'Afganistan ha comunicat que "deplora" el que considera una "extensió indefinida de la prohibició" que afecta les estudiants.

Des que van prendre el poder del país, l'agost del 2021, es temia que els talibans prohibissin l'accés a l'educació a les nenes i les noies, tal com havien fet durant el temps que van ser al poder entre 1996 i 2001. D'ençà de la seva arribada, de fet, les escoles van estar tancades uns mesos per la pandèmia de covid-19 i quan van reobrir, només van permetre que hi tornessin els nois i les nenes més petites. Les esperances estaven posades en aquest nou semestre que començava, que havia de permetre la tornada de tota la comunitat estudiantil.

L'encarregat d'Afers per a l'Afganistan dels Estats Units, Ian McCary, actualment amb seu a Qatar, s'ha mostrat preocupat en una piulada a Twitter: "Això és molt decebedor i contradiu moltes garanties i declaracions dels talibans". La comunitat internacional ha fet de l'accés a l'educació de les nenes una demanda clau per a qualsevol reconeixement futur de l'administració talibana, i aquesta decisió podria comprometre també els milers de milions de dòlars d'ajuda humanitària que el país rep per intentar evitar la devastadora crisi econòmica i humanitària que assola el país des de l'arribada dels talibans.

stats