DRETS DE LES MINORIES
Internacional 17/10/2013

Terratrèmol polític a França per l'expulsió d'una estudiant gitana

Leonarda Dibrani va ser detinguda en una excursió escolar

Cristina Mas
2 min

Barcelona.Leonarda Dibrani, una estudiant de tercer de secundària d'una petita ciutat de l'est de França, estava d'excursió dimecres passat amb els seus companys de classe per visitar una fàbrica de Peugeot. La policia de fronteres va fer aturar l'autocar en un aparcament de carretera i la va detenir davant dels seus companys. Va ser deportada amb la seva família (els seus pares i cinc germans, la més gran de 17 i la més petita d'un, nascuda a França) a Kosovo. Els Dibrani són gitanos i feia cinc anys que eren a França: només els faltaven dos mesos per poder legalitzar la seva situació. El cas va ser denunciat al blog de la Xarxa d'Educació Sense Fronteres, va córrer per les xarxes socials i, després de dos dies de silenci administratiu, s'ha convertit en un escàndol polític.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"Només vull tornar a França amb la meva família, i tornar a classe, per tenir un futur. El més important és l'escola -va dir ahir la noia, que va ser entrevistada a la ciutat kosovar de Mitrovica per diversos mitjans de comunicació francesos-. Aquí no tenim casa ni coneixem a ningú. Som indigents. Hem dormit en un banc. Ni tan sols parlo la llengua d'aquí".

Els educadors dels instituts on estudiaven la Leonarda i la seva germana gran s'han declarat "sorpresos pels mètodes per deportar nens de la minoria gitana a països que no coneixen" i "estupefactes de veure com els seus esforços d'integració a l'escola són reduïts a zero per unes polítiques cegues i inhumanes".

L'enrenou ha forçat el govern primer a justificar-se (la prefectura va assegurar dimarts en un comunicat que va ser la mare qui va demanar que tots els fills fossin expulsats amb ella i que la noia va voler reunir-se voluntàriament amb la seva família) i després a obrir la porta a rectificar. El primer ministre, Jean-Marc Ayrault, va anunciar ahir una investigació i va dir que "si hi ha hagut algun error la família tornarà". El Partit d'Esquerra de Jean-Luc Mélenchon acusa el ministre de l'Interior, Manuel Valls, d'afavorir la "lepenització dels esperits" amb finalitats electoralistes. Nombrosos dirigents del Partit Socialista s'han afegit a les crítiques al seu company de files.

La comunitat gitana de França no passa de les 17.000 persones. Els Dibrani van arribar al país el gener del 2009, mentre a la Itàlia governada per Berlusconi es combinaven les expulsions massives i els incendis de campaments gitanos.

stats