Internacional 13/03/2020

Trump prohibeix els viatges d’Europa als EUA durant 30 dies pel coronavirus

La dràstica mesura afecta els ciutadans de l’espai Schengen però exclou el Regne Unit

Carlos Pérez Cruz
4 min
Donald Trump, aquesta matinada al despatx Oval de la Casa Blanca, adreçant-se a la nació

WashingtonEn el seu missatge a la nació, el president dels Estats Units va informar d’una mesura que s’aplicarà “durant els pròxims trenta dies”, però l’anunci oficial remès per la Casa Blanca no només no n’especifica la durada sinó que detalla que seguirà vigent “fins que el president hi posi fi”. Donald Trump va anunciar dimecres de matinada que, almenys durant un mes, els europeus no podran viatjar als Estats Units. La prohibició afecta els ciutadans de l’espai Schengen i les persones que hagin trepitjat territori europeu en els 14 dies previs al seu viatge. El Regne Unit queda exclòs de la mesura més dràstica presa pel president nord-americà, després que n’aprovés una de similar a finals de gener per als viatgers procedents de la Xina. Entrarà en vigor avui a la mitjanit dels Estats Units. Les principals excepcions s’apliquen als nord-americans i als que disposin de residència permanent als Estats Units.

Resposta sense precedents

El president va definir la mesura com “una resposta sense precedents” per afrontar la crisi sanitària del coronavirus, declarada pandèmia per part de l’OMS i definida per Donald Trump com “un virus estranger”. El mandatari va afirmar que se sent “confiat”: “[El veto] Suposarà una reducció significativa de l’amenaça cap als nostres ciutadans”. Això malgrat que el virus ja s’ha propagat per tot el país -amb més de 1.200 casos diagnosticats i 37 defuncions confirmades en 42 estats i Washington DC-, de manera que la mesura sembla que no té sentit pràctic. Aquestes xifres, encara relativament baixes, estan vinculades a la falta de tests de diagnòstic disponibles, és a dir, que els números s’incrementaran a mesura que les proves es vagin distribuint i efectuant arreu del país.

Ignorant tot això, Trump es va vantar de tenir “radicalment menys casos” que una Europa que “ha fracassat al prendre les mateixes precaucions i restriccions de viatge des de la Xina” que els EUA. Com a resultat, va afegir el president, els EUA han quedat “sembrats de viatgers [procedents] d’Europa” portadors del virus. Trump va passar per alt que Itàlia, el país europeu més afectat fins ara, va aplicar les mateixes restriccions per als viatgers procedents de la Xina el mateix dia que Washington. A més, moltes línies aèries van anunciar la suspensió de les seves operacions amb el país on es va detectar aquest nou coronavirus.

“Risc baix”

El risc d’infecció per als nord-americans “és molt, molt baix”, va afirmar Donald Trump, abans d’afegir que les asseguradores mèdiques s’han compromès a incloure en les seves cobertures el tractament de la infecció. Això sí, no va aclarir què passarà amb els prop de 30 milions de ciutadans que no tenen assegurança mèdica. També va anunciar mesures econòmiques per pal·liar les conseqüències de la crisi.

Ahir el president nord-americà va tornar a puntualitzar les seves paraules. Va dir que no descarta estendre la mesura durant més temps que els 30 dies previstos inicialment i que podria escurçar aquest termini si “acaben” els problemes derivats del coronavirus. En una compareixença a la Casa Blanca, el president nord-americà va minimitzar el fet que hagi pres aquesta decisió sense consultar la mesura amb els líders europeus i va etzibar que “cal massa temps per fer trucades individuals”. Sens dubte, de com afronti la crisi del coronavirus la Casa Blanca en pot dependre el resultat de la cursa electoral del novembre a la presidència dels Estats Units.

La Unió Europea va respondre a través d’un concís comunicat conjunt de la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, i el president del Consell Europeu, Charles Michel, en què desaprovaven la decisió. “El coronavirus és una crisi global, no limitada a un continent, i requereix cooperació més que no pas accions unilaterals”, van sentenciar en el comunicat. Von der Leyen i Michel van mostrar la seva “desaprovació” a l’anunci de Trump de prohibir vols que arriben des d’Europa, “sense consultar”, i van recordar que la Unió està fent “tot el possible per aturar l’expansió del virus”, informa Júlia Manresa des de Brussel·les. Un portaveu de la Comissió es va limitar a dir que no tenien més informació més enllà de l’anunci de Trump i van descartar altres limitacions per la banda europea amb vols provinents dels Estats Units.

Poc després del missatge a la nació de Donald Trump, la NBA va anunciar que suspèn la competició indefinidament després de conèixer-se un cas positiu, el del jugador francès dels Utah Jazz Rudy Gobert. A més, el matrimoni format pels actors Tom Hanks i Rita Wilson, que són a Austràlia, va compartir a través de les xarxes socials que estan infectats pel virus. Ahir a la nit Disneyland també va tancar, la ciutat de Nova York va declarar l’estat d’emergència, totes les lligues esportives professionals van suspendre la temporada de moment i Broadway va cancel·lar els espectacles.

Trump, en contacte amb una persona amb coronavirus

Fabio Wajngarten, cap de premsa del president brasiler, que va estar en contacte amb Donald Trump dissabte a Miami, ha donat positiu per coronavirus. El president brasiler, Jair Bolsonaro, sí que s’ha sotmès a la prova diagnòstica, a diferència del nord-americà. “Diguem-ho així: no m’amoïna”, va dir Trump als periodistes mentre es reunia ahir amb el primer ministre irlandès, Leo Varadkar, al Despatx Oval de la Casa Blanca.

L’assessor de Bolsonaro va començar a tenir símptomes de grip dimecres i el personal sanitari li va fer una anàlisi, que ha donat positiu. Ara, segons recull el diari O Estado de São Paulo, se li farà una altra prova per confirmar el resultat. Wajngarten va formar part de la comitiva presidencial durant el viatge a Florida del mandatari el cap de setmana passat. En les imatges de la visita es pot veure l’assessor de Bolsonaro al costat de Trump, en una fotografia en què també apareix el vicepresident nord-americà, Mike Pence. No obstant això, la Casa Blanca ha afirmat que ni Trump ni Pence “gairebé no van interactuar amb l’individu que ha donat positiu i no cal que es facin la prova en aquest moment”.

stats