Internacional 25/03/2019

Trump oficialitza la sobirania d'Israel sobre els alts del Golan

El president nord-americà signa, juntament amb Benjamin Netanyahu, el decret que ho reconeix

Ara
1 min
Trump mostra a la premsa el document que ha signat en què reconeix la sobirania israeliana sobre els alts del Golan.

BarcelonaEl president dels Estats Units, Donald Trump, ha signat aquest dilluns un decret en què reconeix oficialment la sobirania israeliana sobre els alts del Golan, un territori sirià ocupat per Israel el 1967. Trump ha aprofitat la seva trobada amb el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, a la Casa Blanca, per confirmar aquesta acció, que ja havia anticipat a través del seu compte de Twitter fa una setmana.

"Això s'hauria d'haver fet fa moltes dècades", ha recalcat Trump en el moment d'oficialitzar el decret. El president nord-americà ha justificat la seva decisió per les "accions agressives" de l'Iran i de "grups terroristes contra Israel".

I és que, segons Trump, la regió, controlada pels israelians des de la Guerra dels Sis Dies, “és d’una importància crítica i estratègica per a l’Estat d’Israel i l’estabilitat regional”.

Els Estats Units es converteixen així en el primer país a reconèixer la sobirania d'Israel sobre aquesta àrea, que es va annexionar Israel el 1981 en un gest que la població local va rebutjar i la comunitat internacional no va reconèixer. "Les accions agressives de l'Iran i de grups terroristes segueixen convertint el Golan en una plataforma de llançament [d'atacs] contra Israel", ha denunciat Trump.

Per la seva banda, Netanyahu ha qualificat d'"històrica" la formalització d'aquesta mesura, que arriba dues setmanes abans de les eleccions generals a Israel, en què l'actual primer ministre es juga el càrrec. "Per a mi era molt important venir aquí, a la Casa Blanca. Israel ha tingut la sort de tenir molts amics al Despatx Oval durant molts anys. Però Israel mai ha tingut un amic millor que vostè", ha assegurat Netanyahu referint-se a Trump.

stats