Internacional 29/06/2016

Tusk adverteix el Regne Unit que sense llibertat de moviments no tindran mercat únic

"No hi haurà mercat únic a la carta", diuen els líders europeus. Cameron, per la seva banda, fa ostatges de la negociació dels comunitaris que ja viuen al Regne Unit

Laia Forès/quima Aranda
2 min
Tusk adverteix el Regne Unit que sense llibertat de moviments no tindran mercat únic

Brussel·les/LondresLa primera cimera europea informal sense el Regne Unit ha acabat aquest dimecres amb una declaració conjunta en què els líders es mostren “determinats a mantenir-se units” i demanen una “reflexió política per donar impuls” al projecte europeu.

Els caps d’estat i de govern han reiterat la seva petició al Regne Unit perquè demani oficialment el més aviat possible la sortida de la UE i han advertit a Londres que no estarà al mercat únic sense contrapartides.

"No hi pot haver mercat únic a la carta", han advertit Tusk, després de la reunió dels líders europeus a Brussel·les per parlar de la situació generada amb el Brexit. També el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, ha advertit que per romandre dins el mercat únic caldria establir uns requisits "estrictes".

Els líders europeus sense David Cameron es tornaran a reunir el 16 de setembre a Bratislava en una nova cimera per parlar del Brexit. Juncker espera que en aquella data el govern britànic ja hagi invocat l'article 50 dels tractats, que preveu la sortida d'un estat membre de la UE.

Amenaça de Cameron

Tot i que el primer ministre britànic va assegurar dimarts a Brussel·les que volia un divorci constructiu i amigable, aquest dimecres ha deixat entreveure que les coses no seran tan fàcils. David Cameron, durant la sessió de control al Parlament aquest dimecres, ha insinuat que els residents comunitaris al país podrien arribar a ser ostatges per plantar-se amb més força en la futura negociació amb Brussel·les.

"Podem dir que tots els drets estan garantits em tant que tots som membres de la Unió Europea. Però en el futur caldrà assegurar-se’n. He escoltat a membres de la campanya 'Leave' (marxar) destacar que les persones que ja són aquí, les que ja estan estudiant o treballant, han de tenir els seus drets i l’accés garantit. Però ara no ho podem dir; això ho hem de dir com a part de la negociació que començarà en breu", ha dit.

stats