Ucraïna assegura que ha recuperat tota la regió de Kíiv

L'ONU eleva a 1.325 els civils morts a la guerra, 120 dels quals són nens

2 min
Cossos en un carrer de Bucha, al nord-oest de Kíev, després de la retirada ràpida que les forces russes estan fent a les zones del nord al voltant de Kíev i la ciutat de Chernigiv

BarcelonaUna setmana després que Rússia reduís el seu objectiu militar al Donbass, es comença a fer realitat la marxa enrere. Sobretot a Kíiv, on les forces ucraïneses asseguren haver recuperat el control de tota la regió. El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha advertit amb tot que les tropes russes deixen mines mentre es retiren –algunes imatges també testimonien morts civils trobats després de la marxa de les tropes– i que no s'aturen els bombardejos en altres indrets del país: aquest dissabte el Kremlin ha dit que havia destruït 67 objectius, entre els quals dos aeròdroms militars a Poltava. Segons els governs locals, els atacs han afectat barris residencials.

Els combats se centren al sud del país, cosa que porta el govern ucraïnès a pronosticar que Rússia "es retirarà de tots els territoris excepte al sud i a l'est", on Moscou intentarà "atrinxerar-se", segons el conseller Mikhaïlo Podoliak. Les ciutats del sud han patit uns quants atacs, com una bomba de dispersió a Kriví Rih que ha causat dos morts civils. Però l'epicentre de la guerra continua sent Mariúpol. Divendres s'hi van poder evacuar 700 civils, però un comboi de la Creu Roja continua intentant arribar-hi sense sort. Aquest dissabte s'han anunciat set corredors humanitaris que, segons les autoritats ucraïneses, han permès evacuar 4.217 civils, la majoria de la regió de Lugansk. Tot plegat el mateix dia que l'ONU ha elevat a 1.325 els civils morts a la guerra, 120 dels quals són nens.

El silenci d'Occident

Aquesta situació ha empès Zelenski a criticar el "silenci" d'Europa davant la "catàstrofe" de Mariúpol. La resposta d'Occident ha arribat en forma de sancions, que la Unió Europea s'ha obert a ampliar, però descarta que vagin dirigides al sector energètic. Ho ha dit el comissari econòmic, Paolo Gentiloni, després que el primer ministre polonès, Mateusz Morawiecki, reclamés un enduriment argumentant que les sancions actuals ja no afecten l'economia russa. L'economia ucraïnesa, en canvi, sí que nota l'efecte de la guerra i el seu govern preveu que el 2022 caurà un 40% el PIB.

En un dia en què no hi ha hagut grans novetats sobre les converses de pau, Vladímir Putin ha trobat un aliat en la negociació: ha coincidit amb el seu homòleg del Kazakhstan, Kassim-Jomart Tokaiev, en la importància d'arribar a un acord que dictamini una Ucraïna neutral, no alineada i lliure d'armes nuclears.

stats