Internacional 08/08/2022

Ucraïna demana desmilitaritzar Zaporíjia i alerta d'una catàstrofe com la de Txernòbil

L'ONU parla d'actitud "suïcida" i demana l'accés d'inspectors internacionals

ARA
2 min
La central nuclear de Zaporíjia, a Ucraïna

BarcelonaLa comunitat internacional segueix en alerta després dels bombardejos del cap de setmana als voltants de la central nuclear de Zaporíjia. Situada als afores de la ciutat d'Enerhodar, la planta atòmica més gran d'Europa es troba ocupada des del maç per l'exèrcit rus però continua gestionada per tècnics ucraïnesos. Els dos països es van acusar mútuament de provocar els atacs durant el cap de setmana i els organismes internacionals ja han alertat d'un possible desastre nuclear.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Aquest mateix dilluns, el president d'Energoatom, l'empresa propietària de la planta, ha advertit del risc d'una catàstrofe similar a la de Txernòbil i ha exigit la desmilitarització de la zona. "Ho necessitem urgentment, la situació és cada dia més perillosa i pot passar com a Fukushima o Txernòbil", ha dit Petró Kotin. Segons l'ambaixador d'Ucraïna davant l'Organisme Internacional de l'Energia Atòmica (OIEA) , Ievgueni Tsimbaliuk, que ha acusat Rússia d'intentar provocar talls d'electricitat a la planta i crear una situació "extremadament perillosa per a tot Europa", la presència de les forces de pau a la zona resoldria aquest problema.

Davant aquesta situació, i després que l'OIEA advertís dissabte que els bombardejos "poden amenaçar la salut pública i el medi ambient d'Ucraïna i del món", el secretari general de l'ONU, António Guterres, ha demanat que s'hi permeti l'accés d'inspectors internacionals de l'organització per estudiar l'origen dels atacs. “Qualsevol atac a una planta nuclear és una missió suïcida”, ha dit Guterres a la cerimònia de commemoració de la pau a Hiroshima, en el 77è aniversari del primer bombardeig atòmic del món.

Per la seva banda, el cap de l'administració russa a Zaporíjia, Ievgueni Balitski, ha anunciat un decret que preveu un referèndum per a l'annexió de la regió a Rússia, que controla pràcticament dos terços del territori. Des de Rússia assenyalen Ucraïna com a responsable dels bombardejos a la central. "L'ONU i l'OIEA no s'atreveixen a assenyalar directament Kíiv, l'origen de l'amenaça", va dir diumenge la portaveu del ministeri d'Exteriors, Maria Zakhàrova, que també va acusar Zelenski de prendre Europa com a ostatge.

stats