Internacional 02/05/2014

Ucraïna llança una operació militar per recuperar Slaviansk

Dos pilots de les forces armades ucraïneses han mort a mans dels activistes pro-russos que tenen el control d'aquesta ciutat al sud-est del país

Agències
3 min
Un milicià pro-rus fa guàrdia en un pnt de control de la ciutat de Slaviansk, al sud-est d'Ucraïna / REUTERS

MoscouLes forces armades ucraïneses han iniciat aquesta matinada de divendres una operació militar a Slaviansk, al sud-est del país, per reprendre el control de la ciutat a mans de les milícies pro-russes.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El ministeri de l'Interior ucraïnès ha confirmat que els milicians pro-russos han abatut tres helicòpters i han mort 2 soldats, mentre que diversos han resultat ferits.

El ministre de l'Interior ucraïnès, Arsen Avakov, ha informat al seu compte de Facebook que l'operació per reprendre Slaviansk segueix en marxa i que s'han registrat "morts i ferits" en enfrontaments a la ciutat entre les forces ucraïneses i els activistes pro-russos.

Avakov ha assenyalat, també, que les forces ucraïneses ja han reprès nou dels llocs de control que abans estaven en mans dels pro-russos. Ha afegit que la "fase activa de l'operació antiterrorista a la zona de Slaviansk-Krematorsk ha començat a les 04.30 de la matinada per part de les forces armades, de la Guàrdia Nacional i de forces de l'interior".

Per la seva banda, el Servei de Seguretat d'Ucraïna ha acusat forces "estrangeres" de participar en la defensa de la ciutat.

"En el curs de l'operació antiterrorista que s'està portant a terme a Slaviansk avui, un helicòpter militar de les forces aèries ucraïneses ha estat abatut per diversos míssils. Això demostra que en aquest territori hi actuen especialistes militars estrangers amb alta preparació i no ciutadans locals pacífics armats –com al·leguen les autoritats russes– amb armes preses de les botigues de caça".

El líder de les anomenades "forces d'autodefensa", Igor Strelkov, ha assenyalat que la ciutat es troba bloquejada per les tropes ucraïneses, que han utilitzat 20 helicòpters en l'ofensiva.

"Totes les carreteres estan tallades, i des de totes les direccions arriben blindats i soldats [...] Han utilitzat contra nosaltres fins a 20 helicòpters, de combat o de transport de tropes. L'enemic ha bloquejat la ciutat per complet, les entrades i les sortides", ha dit Strelkov al canal rus de televisió Rossia 24.

Altres mitjans assenyalen que ha sonat a la ciutat una sirena i s'han sentit trets i detonacions.

Un portaveu dels pro-russos ha dit a l'agència RIA Nóvosti que "l'atac està apuntant diversos llocs de control a la vegada. Han arribat alguns blindats i vehicles militars, i des dels helicòpters han desembarcat soldats que han atacat els llocs de control".

Segons Interfax, s'han registrat diversos ferits entre els milicians pro-russos.

Slaviansk s'ha convertit en el bastió de la revolta pro-russa al sud-est d'Ucraïna contra el govern de Kíev. En aquesta ciutat segueixen retinguts sis inspectors militars europeus i un intèrpret, acusats pels activistes pro-russos de ser espies de l'OTAN.

Moscou diu que no hi ha possibilitat per una solució pacífica

La reaccció de Moscou a aquesta ofensiva no s'ha fet esperar. Aquest divendres, el portaveu del president rus, Dmitri Peskov, ha dit que l'operació "punitiva" llançada aquest matí per les forces armades ucraïneses "ha destruït" l'esperança d'una solució pacífica a la crisi. Peskov també ha avançat que s'està informant el president Putin "al minut" de tot el que està passant i que considera aquesta operació "una acció criminal".

"Mentre Rússia fa esforços per rebaixar la tensió i arreglar el conflicte, el règim de Kiev ha ordenat a la seva aviació de combat disparat contra ciutats i pobles i llançar una operació de càstig que de fet ha destruït tota esperança de viabilitat dels acords de Ginebra", ha dit.

Per la seva banda, el Ministeri d'Exteriors rus ha exigit avui al govern de Kíev que cessi "immediatament l'operació de càstig" que porta a terme al sud-est del país contra les milícies pro-russes, i ha demanat a Occident que posi fi a la seva "política destructiva respecte a Ucraïna".

En un comunicat, la cancelleria russa ha denunciat, a més, que entre les forces que aquesta matinada han llançat l'ofensiva per reprendre el control de Slaviansk "han sigut vistos estrangers de parla anglesa".

El departament encapçalat per Serguei Lavrov ha qualificat d'"inacceptable qualsevol tipus d'ingerència externa en els successos d'Ucraïna".

"Recordem que Washington mai ha desmentit amb claredat anteriors evidències sobre la presència a Ucraïna de membres d'una organització militar privada. Com se sap, aquestes organitzacions militars privades no treballen a l'estranger sense el consentiment del Departament d'Estat dels EUA", assenyala el text.

stats