Internacional 15/07/2015

Un vídeo mostra el moment en què el Chapo es fa fonedís

Les autoritats mexicanes afirmen que el dia de la fugida de la presó el narco es va comportar de manera "normal"

Ara
2 min

Barcelona[Podeu veure la conferència sencera del govern mexicà en aquest enllaç]

A les 20 hores 52 segons 15 centèsimes del dissabte 11 de juliol es va perdre la pista a Joaquín 'el Chapo' Guzmán Loera. El narcotraficant es trobava a la cel·la número 20 de la presó de màxima seguretat Altiplano I, als afores de la Ciutat de Mèxic, quan, en aquell precís moment, va desaparèixer de la càmera que el vigilava durant les 24 hores. Des de llavors, El Chapo és l'home més buscat del país i el govern ha posat preu a qualsevol informació que possibiliti trobar-lo: una recompensa de quatre milions d'euros.

Les autoritats mexicanes han presentat aquesta matinada [hora catalana] el vídeo dels últims minuts que Guzmán va passar a l'interior de la cel·la. El titular de la Comissió Nacional de Seguretat, Monte Alejandro Rubido, ha assegurat en una compareixença que l'actitud del reclús va ser "la quotidiana i normal d'un pres tancat" en una habitació petita, segons informa Efe. A les imatges es pot veure el pròfug caminar d'un costat a un altre de la cel·la, seure al llit per canviar-se de calçat i ajupir-se a l'àrea de la dutxa, que queda en un punt cec de la càmera per salvaguardar la seva intimitat. Finalment, el pres, líder del càrtel de Sinaloa, torna a aproximar-se a la dutxa, s'ajup de nou darrere del mur, i ja no se'l torna a veure més.

En la mateixa compareixença, Rubido va mostrar la via de fugida del narcotraficant a través d'una canonada que connecta l'àrea de la dutxa a una casa en obres a un quilòmetre i mig de distància. "El túnel pel qual va tenir lloc l'evasió desembocava darrere de la dutxa, fet que no permet detectar una acció extraordinària del reclús en els moments previs a la seva evasió", ha detallat.

Rubido ha explicat que un cop es va detectar la fugida del pres es van desplegar 700 efectius de les forces federals, però no va concretar el temps que va passar entre que es perd la imatge del narcotraficant i que els funcionaris van donar la veu d'alerta.

stats