Internacional 01/07/2021

El tornado de Txèquia va ser un dels tres més forts dels últims 70 anys a Europa

El fenomen va provocar sis víctimes mortals i més de 150 ferits

2 min
Devastació absoluta a la població de Mikulcice, a la República Txeca

Tècnics del servei meteorològic de la República Txeca han pogut determinar que el violent tornado que la setmana passada va afectar un grapat de pobles de Moràvia del Sud va ser un dels més forts que s'han format a Europa en les últimes dècades. Després d'analitzar els danys i la trajectòria del tornado s'ha estimat que va ser d'escala EF4 en l'escala de Fujita millorada, això vol dir que va provocar ratxes de vent màximes d'entre 270 i 320 km/h.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Els tornados són habituals a Europa, però fenòmens tan extrems com aquest no són gens freqüents. Des del 1950 fins ara només hi havia catalogats 28 tornados a Europa que haguessin arribat a la categoria de tornado EF3, i només dos d'escala EF4 o EF5, segons dades del European Severe Storms Laboratory. Aquest serà tot just el tercer. El tornado més violent que hi ha registrat a Europa va afectar la població d'Ivànovo, a Rússia, on el 9 de juny del 1984 van morir 69 persones a causa del fenomen.

El potent tornado va afectar dijous passat dia 24 a la nit diversos pobles del sud de la República Txeca, molt a prop de la frontera amb Àustria. El fenomen es va produir enmig d'una gran tempesta que va descarregar pedres com pilotes de tenis en diversos pobles de les regions de Breclav i Hodonín.

Un total de sis persones van morir i es van produir més de 150 ferits. El fenomen va arrasar teulades, va destrossar finestres, va capgirar cotxes i va escampar destrosses pels carrers. A Hrusky, una població de 1.600 habitants, una tercera part del poble va quedar destruïda i moltes cases necessiten inspecció abans de poder tornar-hi amb seguretat, segons una font de l'ajuntament d'aquesta localitat.

El primer ministre, Andrej Babis, va escurçar la seva participació al Consell Europeu de Brussel·les per poder visitar les zones en què serveis com l'electricitat i l'aigua no funcionaven a causa de la tempesta. La tempesta estava associada a una situació de temps violent que també va afectar països com Polònia, on hores abans havien caigut pedres de fins a 8 cm de diàmetre.

Pedregada rècord a Texas

La població de Hondo, a Texas, va rebre una pedregada rècord a finals d'abril, segons ha confirmat aquesta setmana un informe de l'agència NOAA. Un estudi elaborat per experts ha determinat que els mesuraments de pedres de fins a 16,2 cm de diàmetre que van caure en aquesta localitat durant la pedregada del 28 d'abril són fiables, i que suposen un nou rècord de l'estat de Texas. Les pedres més grosses que va descarregar la tempesta pesaven 570 grams i tenien una circumferència màxima de 50 cm.

stats