Internacional 17/01/2022

Xi Jinping inaugura Davos demanant evitar xocs inflacionaris a nivell global

Després d'un any entorpint-les, el president de la Xina s'obre a noves inversions estrangeres sempre que compleixin les regles

3 min
El fundador i director executiu del For Econòmic Mundial de Davos, Klaus Schwab, escolta la intervenció virtual del president de la dictadura xinesa, Ji Xinping, aquest dilluns

BarcelonaEl president xinès, Xi Jinping, ha demanat aquest dilluns que el món faci el possible per assegurar les cadenes de subministrament amb l’objectiu d’evitar xocs inflacionistes. Ha fet la crida en la primera jornada del Fòrum Econòmic Mundial de Davos, sota mínims i en format virtual per segon any consecutiu a causa de la pandèmia.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El màxim mandatari de la dictadura xinesa, la segona economia mundial, busca assegurar-se en un entorn de creixement i sense sotracs econòmics cinc anys més de mandat en el pròxim congrés del Partit Comunista, que en principi ha de tenir lloc durant la segona meitat d’aquest 2022. En termes de permanència en poder, això situaria Xi Jinping a un nivell equiparable a les figures de Mao Zedong i de Deng Xiaoping, el gran arquitecte de l’enlairament econòmic del gegant asiàtic.

Aquesta ha sigut la tercera intervenció de Xi Jinping a Davos, que en la primera jornada també ha comptat, entre d'altres, amb les intervencions del líder de l’Índia, Narendra Modi, i del secretari general de les Nacions Unides, António Guterres. Al Davos virtual també farà el seu debut com a canceller federal alemany Olaf Scholz.

La petició de Xi Jinping ha tingut lloc el mateix dia que s’han conegut les dades de creixement del país de l’any passat. Pequín ha superat amb nota les seves previsions i ha tancat el 2021 amb un augment del producte interior brut (PIB) del 8,1%, la dada més alta des del 2012. Amb tot, l'espectacular creixement s'ha alentit durant el quart trimestre de l’any passat.

"Hem de resoldre diversos riscos i promoure la recuperació constant de l'economia mundial", ha dit. "Les cadenes industrials i de subministrament globals s’han interromput. Els preus de les primeres matèries continuen augmentant. El subministrament energètic continua ajustat. Aquests riscos s'agreugen mútuament i augmenten la incertesa sobre la recuperació econòmica" després de la pandèmia.

Xi Jinping també ha advertit sobre els possibles efectes negatius d’un augment dels tipus d’interès. “Si les grans economies frenen o fan un gir de 180 graus en les seves polítiques monetàries, hi haurà desafiaments per a l’estabilitat econòmica i financera mundial, i els països en desenvolupament en pagarien la majoria de les conseqüències”. Pel que fa a l’economia xinesa, i malgrat l’alentiment ja esmentat, ha minimitzat les preocupacions. "Els fonaments de l'economia xinesa no han canviat: segueix sent resistent, té prou potencial i les seves perspectives a llarg termini són positives", ha assegurat.

El president xinès es va convertir en el primer cap d’estat xinès a dirigir-se al fòrum l’any 2017, dies abans de la presa de possessió de Donald Trump com a president dels Estats Units. Aleshores va advertir la llavors nova administració republicana contra una guerra comercial i va condemnar el proteccionisme que traspuava Trump, arran de la disputa aranzelària amb Washington.

L’any passat, Xi va utilitzar el WEF per demanar al món que defugís una “mentalitat obsoleta de la Guerra Freda”, i va indicar que la Xina faria el seu propi camí amb independència de les crítiques occidentals, amb la qual cosa va marcar el to de la relació amb el llavors nou president Biden.

Xi també ha reafirmat aquest dilluns que la Xina va donar la benvinguda a la inversió estrangera “legal” enviant un senyal positiu als inversors després d’un any d’entorpir molt l’arribada de capitals de sectors com la gran tecnologia, l’educació i l'entreteniment. “Tots els tipus de capital són benvinguts per operar a la Xina en compliment de les lleis i regulacions i tenir així un paper positiu per al desenvolupament del país", ha dit.

stats