Crisi Climàtica

L’onada de calor de l’estiu passat a Europa va deixar 15.000 morts

El gel de l'Antàrtida arriba a mínims històrics, segons l'Organització Mundial de Meteorologia

4 min
Dues dones submergeixen el cap a la font per refrescar-se a Trafalgar Square el 19 de juliol de 2022 a Londres, Regne Unit. S'esperava que les temperatures arribessin als 40 graus centígrads a algunes parts del Regne Unit aquesta setmana, fet que va fer que l'Oficina del Met a emetessin el seu primer avís vermell de calor extrema a Anglaterra

BarcelonaLes onades de calor de rècord que van afectar tot Europa l'estiu del 2022, amb temperatures de 40 °C fins i tot a Londres, van deixar almenys 15.000 morts al continent, segons l'Organització Mundial de Meteorologia (OMM). La calor va ser especialment devastadora a Espanya, on es calcula que van morir 4.600 persones per les altes temperatures. A Alemanya van ser 4.500 i al Regne Unit i a França, 2.800 a cada país. A Portugal van ser un miler.

Inscriu-te a la newsletter de peus a Terra Una mirada al futur ecològic del planeta
Inscriu-t’hi

Tot i que la calor no queda registrada com a causa de la mort en gairebé cap dels certificats de defunció, ja que sovint s'atribueix a l'edat avançada o un atac de cor, els científics fan un càlcul estadístic a partir de "l'excés de mortalitat". De fet, les xifres d'aquest organisme de l'ONU són més conservadores que les d'altres ens científics independents. L'organització científica World Weather Attribution (WWA), per exemple, xifra l'excés de mortalitat a Europa per l'onada de calor del 2022 en 24.000 persones, i apunta que fins i tot aquesta dada podria ser "una subestimació". Els riscos per a la salut que genera la crisi climàtica són cada cop més evidents i estan, de fet, en el focus de la demanda judicial que un grup de 2.000 àvies suïsses han portat davant fins i tot del Tribunal Europeu de Drets Humans. El nou informe de l'OMM, amb tot, destaca altres dades. Tot seguit, les principals.

Temperatura global

El pitjor estiu per a la Xina

No només Europa va patir un dels seus pitjors estius. La Xina va registrar el seu estiu més calorós amb 0,5 °C de diferència, i a més va ser l'onada de calor més llarga de la seva història, que va durar des de mitjans de juny fins al final de l'agost. A escala global, la temperatura del 2022 va ser ja 1,15 °C més alta que l'època preindustrial, quan els científics climàtics adverteixen que pujar dels 1,5 °C pot tenir conseqüències devastadores per als ecosistemes. Els vuit anys que van des del 2015 fins al 2022 han estat els més calorosos dels últims 173 anys, en els quals existeix un registre acurat. I el 2022 va ser el cinquè dels sis més calorosos.

Diferència de temperatura prop de la superfície
Variació en graus Celsius (ºC) entre el 2022 i la mitjana del període 1991-2020, provinent de 6 bases de dades

-5

-3

-2

-1

-0,5

-0,25

0

+0,25

+0,5

+1

+2

+3

+5

-5

-3

-2

-1

-0,5

0

+0,5

+1

+2

+3

+5

-5

-3

-2

-1

-0,5

0

+0,5

+1

+2

+3

+5

Oceans

Pujada rècord del nivell del mar

Malgrat que la Niña és un fenomen que tendeix a refredar la temperatura del mar i que l'any 2022 va entrar en el seu tercer any consecutiu, el 58% dels oceans del planeta van experimentar onades de calor marines aquest 2022. La situació ha empitjorat de seguida que s'ha retirat la Niña: aquest mes d'abril es van batre rècords històrics amb una temperatura mitjana dels oceans de 21,1 °C, segons va publicar l'agència nord-americana NOAA.

A més d'això, el 2022 es va batre rècord en la pujada del nivell del mar, amb 4,6 mil·límetres. La mitjana de pujada, de fet, s'ha duplicat entre la dècada del 1993-2003, quan encara estava en 2,2 mil·límetres per any. Ja hem pujat a més de 4 per any.

Mitjana de la pujada anual del nivell del mar en les dues últimes dècades.

Glaceres

Mínim històric de gel a l'Antàrtida

Des del 1970, totes les glaceres del món han perdut ja 26 metres de gel. En l'any 2022, es van perdre 1,18 metres de gel de mitjana arreu del món, una xifra molt més alta que la mitjana de l'última dècada. La situació ha estat especialment dramàtica a l'Antàrtida, que el 25 de febrer del 2022 va arribar al seu mínim històric: 1,9 milions de quilòmetres quadrats. Això és un milió de quilòmetres quadrats menys del que acostuma a tenir. Segons l'OMM, l'origen d'aquesta pèrdua de gel està en les tempestes que van assolar la península de l'oest de l'Antàrtida a finals del 2021, agreujades probablement per la Niña. El desgel de l'Antàrtida i de Groenlàndia va contribuir en un 36% a la pujada del nivell del mar (en un 55% la causa va ser l'escalfament de l'aigua).

Variació del gel a l'Antàrtida aquest 2022.

Inundacions

Un terç del Pakistan sota l'aigua

Una de les pitjors catàstrofes meteorològiques del 2022 va ser la del Pakistan, que va patir les inundacions més greus de la seva història. La quantitat de pluja de juliol i agost en aquest país va batre rècords i va desembocar en unes inundacions que van deixar 1.700 morts i 33 milions de damnificats, entre ells 8 milions de persones que van haver de marxar de casa seva. Un terç del país va quedar sota l'aigua a finals d'agost. Les pèrdues econòmiques es calculen en 30.000 milions de dòlars.

Imatge d'arxiu d'inundacions al Pakistan el 2022.

Sequeres

37 milions d'africans afamats per la sequera

El 2022 va ser un any també d'intenses sequeres, tant a la Xina com a Europa, però també a l'Àfrica. Allà, especialment a la regió oriental del continent, acumulaven ja cinc temporades de pluja seguides amb uns nivells de precipitacions molt mínims: la sequera més llarga de l'últim mig segle. Segons l'OMM, l'agost del 2022 es calculava que uns 37 milions de persones patien inseguretat alimentària en aquesta regió a causa de la sequera.

stats