PP, PSOE, Cs i Podem acorden triar en tres mesos i per concurs públic el nou consell de RTVE

La cambra aprova la nova llei de la corporació, que tornarà al sistema d'elecció de dos terços impulsat per Zapatero

Els grups parlamentaris de PP, PSOE, Units Podem, Ciutadans i PNB han arribat a un acord per dur a terme la renovació del consell de RTVE i del seu president en un termini de 3 mesos mitjançant un format semblant al concurs públic, encara que la votació final es faci a les cambres.

Front per rellevar la cúpula de RTVE abans de vacancesAixí ho ha revelat als passadissos del Congrés el secretari general de Ciutadans, Miguel Gutiérrez, poc abans que al ple comencés el debat de la proposició de llei impulsada pel PSOE per reformar la llei de RTVE i tornar a l'esperit de la redacció de l'etapa del govern de José Luis Rodríguez Zapatero, en què calien dos terços de la cambra per triar el consell de RTVE.

Segons ha explicat Gutiérrez, l'esmena transaccional que han signat permetrà que en el termini de 3 mesos es faci un concurs públic, les bases del qual les han d'acordar el Congrés i el Senat, al qual els professionals que aspirin al consell de RTVE han de presentar un projecte per a la corporació. Es basarà en els "principis de mèrit, capacitat i experiència", segons Gutiérrez.

Els candidats compareixeran davant la comissió mixta (Congrés-Senat) de control de RTVE, que farà la selecció, i la votació final tindrà lloc en els plens de les dues cambres. Això sí, no cal modificar els reglaments del Congrés i del Senat.

Per a Gutiérrez, aquesta fórmula permetrà que "en 3 mesos" hi hagi un nou consell i un nou president "elegits mitjançant concurs transparent". "És una gran notícia perquè els candidats deixaran d'estar nomenats pels partits per motius polítics", ha emfatitzat.