Mèdia 20/06/2017

De "mossegar-se la llengua" a "tenir-ho tot per fer": 10 coses que (potser) no saps d'Agnès Marquès

La periodista serà la nova directora i presentadora de l'informatiu nocturn 'No ho sé' de RAC1 a partir de setembre

Ara
5 min
A l'Hotel 1898, l'Agnès mostra una cara neta i una curiositat innata.

BarcelonaLa periodista Agnès Marquès serà la nova directora i presentadora de l'informatiu nocturn 'No ho sé' de RAC1 a partir del 4 de setembre. La comunicadora, que porta des del 1999 treballant en ràdio i televisió, substituirà Joan Maria Pou. Ahir van anunciar tots dos la notícia durant el programa.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Marquès, segons va saber l'ARA, feia temps que volia fer un canvi professional, i finalment s'ha decantat per l'emissora privada després de 12 anys a TV3. "Per mi parlar de ràdio és parlar dels orígens, anar a la matriu de la meva vocació periodística", assegura. Repassem 10 aspectes de la seva trajectòria que potser desconeixies.

1. Prefereix la ràdio a la televisió

Curiosament, Agnès Marquès no ha tingut mai una gran vocació per ser davant la càmera: "Durant els 4 anys de carrera vaig evitar de totes les maneres possibles posar-me davant de la càmera", segons va explicar a 'Penedesfera'.

El motiu d'aquesta vocació radiofònica, assegura Marquès a la seva pàgina, són les llargues hores que passava al cotxe de petita, anant i venint de Bilbao, on vivia amb la seva família, a Barcelona: "Van ser moltes hores de ràdio, 1.200 quilòmetres per cada visita a la família, tan sovint com podíem. Moltes hores d'avorriment per a una nena, hores de ràdio dins el cotxe i la negra nit a la finestra. Hores de ràdio al cotxe, i d'aquí ve tot".

2. Nascuda a Mallorca, el seu pare la va empadronar a Barcelona

Una anècdota que explica en la mateixa entrevista és que va néixer a Mallorca, on treballaven els seus pares, el 1979. El seu pare, però, la va voler empadronar a Barcelona. "Va venir a Barcelona i va explicar que la seva filla havia nascut a Palma, però que volia registrar-la aquí. No el van deixar. Va tornar quinze dies més tard", explica, "i aquesta vegada va dir: «La meva filla ha nascut a la clínica del Pilar de Barcelona, tal dia i a tal hora». No sé com s'ho va fer, però al registre consto com a nascuda a Barcelona".

Poc després va marxar a viure a Bilbao amb la seva família, on va viure fins al 1992. "M'agrada molt el País Basc", diu, i afegeix: "Quan hi vaig em sento una mica com a casa".

3. De TV3 a RAC1: "La vida és canvi"

En una entrada publicada aquest dimarts al seu blog personal explica els seus inicis a TV3: "Tenia 25 anys i en sabia poc o res, de tele". Parlant de la facultat, assegura: "Quan em veia en pantalla després que, inevitablement, per a algun treball, em vaig haver de posar davant la càmera, la pregunta que em feia sempre era la mateixa: qui és aquesta tia? No em reconeixia".

Tot i això, la periodista agraeix haver treballat a TV3: "És de les millors coses que m'han passat a la vida. Allà dins hem rigut i hem plorat. Amb els companys, per coses nostres, i amb els espectadors, pel que ens ha tocat anar explicant en els 'Telenotícies'. Pura aventura quotidiana. Visca la tele!"

Les aturades afectaran els 'Telenotícies Cap de Setmana'

4. La notícia que més li agradaria donar: que s'ha acabat l'atur

La notícia que més li agradaria donar, tal com va assegurar a 'El Periódico', és que tots els aturats catalans han trobat feina. La periodista va ser la presentadora, el 2012, de la 'Marató de la Pobresa', que recaptava diners per a entitats de voluntaris que ajuden persones en risc d'exclusió social.

Per a Marquès, el pitjor de la pobresa és que es cronifiqui: "Quan això passa, aquestes persones difícilment poden ser recuperades. I pot passar que a partir d'aquest moment es quedin sempre a l'altre costat de l'exclusió".

5. Reconeix que s'ha "mossegat la llengua"

Marquès reconeix que, quan presentava el 'TN', algun cop es va "mossegar la llengua": "No sols a la feina, sinó també a Twitter i a tot arreu". El motiu és aquest: "Perquè no em dedico al periodisme per opinar, sinó per explicar. I no vull dir que les coses no es puguin fer d'una altra manera, però quan em poso davant la càmera no és aquesta, la d'opinar, la meva pretensió".

6. "L'Agnès Marquès ho té tot per fer"

Entrevistada per Bibiana Ballbè, la periodista assegura que obriria el 'TN' de la seva vida amb la frase: "L'Agnès Marquès ho té tot per fer". "Jo sempre dic que necessito un 'bonus track'", diu. I afegeix: "M'agrada molt el que faig però tinc ganes de fer moltes altres coses. Vull dibuixar, pintar cantar, vull fer-ho tot i no puc".

7. No mira la tele

En la mateixa entrevista, Marquès admet que no mirava la televisió ni coneixia la graella. Mira el 'TN' dels companys quan és a casa, llegeix tots els diaris cada dia i només els comença per darrere si és de vacances: "Si no, començo per l'editorial".

8. "Sempre he de dur el carregador a sobre"

La periodista explica a l'ARA que fa servir el mòbil amb fruïció. "Sempre he de dur el carregador a sobre", admet, i assegura que els 'smartphones' li fan la vida "molt més fàcil": "Consulto mitjans i xarxes socials, escolto la ràdio, i fins i tot miro la televisió. També faig servir l'agenda, la càmera, el reproductor de música... Uf! Massa i tot!"

9. Defensora de les "converses sense pressa"

En una altra entrada publicada al seu blog, la comunicadora defensa les "converses sense pressa", amb motiu d'una entrevista que va fer a Pau Donés. En el text, Marquès defensa "l’aventura de descobrir una persona, què pensa, com pensa, on dubta, com li ballen els ulls mentre el cervell va obrint i tancant calaixos fins a trobar les millors paraules": "En això, els periodistes som uns afortunats. Tenim l’excusa de l’entrevista per poder jugar a antropòlegs aficionats", assegura.

L'entrevista a Donés es va fer al març, quan el cantant va saber que el càncer havia reaparegut a la seva vida. Durant el transcurs de la conversa amb la periodista, Donés evoca el seu passat i alguns dels seus records més íntims. També explica algunes anècdotes, com l'origen de la cançó 'La flaca', que el va catapultar a l'èxit.

En conversa amb Bibiana Ballbè, la periodista expressa el seu rebuig al "bombardeig de notícies": "Tinc la sensació que generem notícies massa ràpid. El que atura el món avui, ja ha caducat demà". En aquest sentit, també diu que li agradarà treballar al 'No ho sé' de RAC1 perquè és un espai que s'emet en una "bona hora": "Per reposar què ha passat al llarg del dia, per fer anàlisi, i això m'agrada", afegeix.

10. Mare als 37, "any zero"

La periodista va deixar el 'Telenotícies cap de setmana' de TV3 al mes de març, quan va anunciar que estava embarassada. Des de llavors ha presentat la criatura especialment a través del seu compte d'Instagram, on evita, però, mostrar la cara del nadó, una nena.

En un altre text publicat al seu blog, presenta la seva maternitat com a inici del seu "any zero": "No seré una mare jove, tot i que sóc jove. A canvi, preservaré en una capseta la meva joventut allargassada per recordar que jo també ho vaig ser, de tan jove", explica.

stats