Dígits i Andròmines

Així pots treure tot el suc del nou sistema Android 15

La nova versió del sistema operatiu més utilitzat del món millora la facilitat d’ús i la seguretat

4 min
Imatge promocional de les noves funcionalitats d'Android 15

BarcelonaLes iniciatives de Google en matèria d’IA es van endur el protagonisme del recent congrés I/O de Google, però l’empresa també hi va presentar les novetats que portarà la futura versió 15 d’Android. I quan el sistema operatiu més utilitzat del món (un 43% dels aparells en ús, per sobre del 28% de Windows) es renova, convé ressenyar les funcions més destacades. Algunes d’elles ja existien en els telèfons d’algunes marques, però Google –seguint els passos de Microsoft i Apple– les incorpora ara de manera estàndard.

Pantalles tàctils més ben aprofitades

Millores en aparells de pantalla gran

Android 15 inclou millores específiques per a aparells plegables i tauletes. En les tauletes destaca la barra de tasques persistent, i en els plegables es millora la continuïtat de la informació en passar de la pantalla interior a l'exterior, a més de poder triar si aquesta es bloca o no en tancar el telèfon. També es poden guardar combinacions d’aplis en pantalla partida. Els fabricants de plegables ja ho oferien per als seus aparells, però ara forma part de la plataforma comuna, cosa que els programadors agrairan.

Enregistrament parcial de pantalla

Android ja tenia un gravador de pantalla propi, però molt inferior a les aplicacions de tercers. Des d’ara es pot enregistrar només el que passa en una part de la pantalla, per compartir una aplicació específica sense revelar informació de les altres que tinguem obertes o de les notificacions. Interessant per a sessions de demostració o assistència tècnica.

Seguretat física i digital

Espai privat

Aquesta funció permet mantenir les aplicacions sensibles i les seves dades en un espai separat del telèfon, protegit amb una capa addicional d'autenticació. El contingut d'aquest espai no apareix al menú d'aplicacions ni en les vistes recents. Algunes marques com Samsung ja oferien aquesta opció en les seves variants d’Android, però ara Google la incorpora dins del sistema operatiu bàsic.

Més connectivitat via satèl·lit

A més de la missatgeria d’emergència, Android 15 permet a les aplicacions enviar missatges RCS i SMS via satèl·lit, i millorar així la connectivitat en llocs amb poca cobertura. També es fan més clars els indicadors que estàs connectat per satèl·lit, una modalitat que serà cada vegada més habitual.

Trucades més segures

El telèfon t’avisarà quan la connexió mòbil no estigui xifrada. D’aquesta manera els complica les coses als delinqüents que suplanten les operadores amb antenes falses per interceptar les trucades i enviar SMS fraudulents. Gràcies a l’anomenat Identifier Disclosure Transparency, també hauria de ser més difícil espiar-nos amb programari invisible maliciós com Pegasus.

Protecció contra robatori

El telèfon es bloqueja automàticament si detecta –gràcies a la IA– que algú ens l’ha agafat i ha fugit corrent, en bicicleta o un altre vehicle. També si observa massa intents fallits de desbloqueig. La novetat arribarà a totes les versions d’Android fins a la 10, però només la 15 impedirà que els lladres restaurin l’aparell a l’estat de fàbrica sense conèixer les credencials de Google del propietari legítim.

Integració amb localitzadors d’objectes

La funció de trobar els teus dispositius s’amplia als medallons localitzadors de terceres marques. Inicialment, es parla de Chipolo, Pebblebee, Eufy, Jio i Motorola. D’aquesta manera, a més de trobar el telèfon, la tauleta o els auriculars extraviats, també es podran rastrejar motxilles, maletes o bicicletes.

Experiència d’ús

Càmeres més funcionals

L’aplicació de càmera d’Android 15 facilita ara l’enquadrament –i l’escaneig de codis QR– en situacions de poca llum, reforçant la vista prèvia en pantalla. També es pot ajustar la intensitat del flaix. I quan es fa servir el telèfon com a càmera web de l’ordinador, la nova modalitat HQ millora la resolució de les videotrucades.

Notificacions menys insistents

La nova funció Notification Cooldown redueix la quantitat de notificacions successives d'una mateixa aplicació, per tal d’evitar interrupcions constants. Especialment útil per als xats de grup.

Maps amb realitat augmentada

L’aplicació de mapes de Google permetrà mostrar en pantalla informació de context sobre el lloc on som. Les primeres ciutats on es podrà activar són París i Singapur. Aquesta nova funció es basa en la plataforma de realitat ampliada (XR per les sigles en anglès) que Google està desenvolupant per al sistema Android amb el fabricant de xips Qualcomm.

Millores en àudio

Amb Android 15 es pot enviar el so simultàniament a diversos auriculars Bluetooth, per escoltar música en grup. També s’adopta l’estàndard de sonoritat CTA-2075, per evitar els actuals canvis sobtats de volum quan es canvia d’una aplicació a una altra.

Aparcament d'aplicacions

Google en diu arxiu, i consisteix en poder esborrar del dispositiu les aplicacions que no fem servir sovint o bé ocupen massa espai a la memòria, però conservant-ne la configuració i les dades per poder reinstal·lar-les fàcilment quan calgui.

PDFs més pràctics

Si hi ha un sistema on treballar amb documents PDF no és fàcil, aquest és Android. La nova versió 15 ho corregeix: ara es poden obrir fitxers protegits amb contrasenya, emplenar formularis, seleccionar i copiar fragments i fins i tot cercar en el contingut.

Logo del sistema Android 15

Quan arribarà?

Android 15 ja està disponible en fase preliminar (beta) per als telèfons Pixel de Google (a partir del model Pixel 6) i per a alguns models d'Honor, Xiaomi, OnePlus, Oppo, Vivo, iQoo, Nothing, Realme, Lenovo, Sharp i Tecno. La versió definitiva per a tots els mòbils compatibles hauria de sortir durant el mes d’agost, com va passar amb Android 12 i Android 13, si bé Android 14 es va endarrerir fins a l’octubre.

Per cert, fa anys que Google va deixar de batejar públicament les versions d’Android amb noms de llaminadures, però internament encara ho fan: Android 15 es diu gelat de vainilla (vanilla ice cream).  

stats