Mitjans públics
Mèdia 02/07/2021

Aturen la causa contra l''Està passant' per la comparativa entre gossos i Mossos

El jutge recorda que les institucions han de demostrar "contenció en l'ús de la via penal"

1 min

No hi haurà judici contra Toni Soler, Jair Domínguez i Magí Garcia (Modgi) pel seu gag irònic amb la policia, al programa Està passant. El magistrat que instruïa la causa ha dictat un acte de sobreseïment entenent que la comparativa entre els Mossos d'Esquadra i els gossos que es va traçar al programa estava emparada en la llibertat d'expressió. En la seva resolució, a la qual ha tingut accés l'ARA, el jutge rescata jurisprudència per recordar que "la posició dominant que aquestes institucions ocupen obliguen les autoritats a demostrar contenció en l'ús de la via penal".

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

En el seu raonament, el magistrat recorda que les injúries contra els cossos i forces de la seguretat de l'Estat són penalment perseguibles (amb multa de dotze a divuit mesos) només en casos greus. I no aprecia que el gag contingui afirmacions de gravetat. D'altra banda, recorda que el dret a l'honor, quan s'aplica a institucions i no a persones concretes, gaudeix d'un grau de protecció menor que en els casos individuals.

El gag es va emetre l'any 2019 i era una reacció a la contundència de les actuacions dels Mossos d'Esquadra en la contenció de les manifestacions per la sentència de l'1-O. Un sindicat de Mossos va presentar denúncia per un suposat delicte d'odi i injúries. El director del programa, Toni Soler, va admetre en pantalla que l'esquetx va ser "poc afortunat" i va demanar disculpes als agents. "Ens vam acomiadar", va dir, tot i recordar que hi havia ferits i detinguts pels cossos policials “en circumstàncies estranyes que també esperen disculpes”. En el seu acte de sobreseïment, el jutge aprecia aquestes disculpes.

stats