Música
Mèdia 25/07/2021

La cançó de l'estiu de TV3: dels orígens a la pandèmia

És una tradició de quasi tres dècades que aquest any s'ha encarregat a Els Amics de les Arts

3 min
Els Amics de les Arts: “Cada cançó és una guerra per intentar captar l’atenció de l’espectador”

No sé com t'ho fas, d'Els Amics de les Arts, és la cançó d'aquest estiu de TV3 i Catalunya Ràdio, una peça pop de vents i tornada èpica que es repetirà a les falques promocionals dels mitjans públics catalans durant el poc que queda de juliol i agost. El trio, que substitueix Tant de bo, de Suu, que va sonar l'any passat, ha presentat una peça amb tres potes: estiu, amor i actualitat, ja que a la lletra han inclòs diverses referències sobre tornar a revifar, en al·lusió al context pandèmic d'aquesta temporada. Segons van explicar a TV3 en la presentació de la cançó, a principis de mes, Els Amics de les Arts han volgut donar "una injecció d'optimisme d'acord amb la sensació que tenim tots ara, que falta poc perquè s'acabi aquesta temporada tan complicada que estem vivint". 

La tradició de tenir una sintonia personalitzada que sonés a les falques promocionals de la televisió i ràdio catalana va començar fa trenta anys i s'ha allargat fins avui. A principis dels noranta quan arribava l'estiu, TV3 utilitzava una rumba de La Trinca que cantava Carme Canela, la clàssica Canya a TV3. Va ser el 1993 que la CCRTV va canviar d'estratègia i va apostar per fer un salt i dotar d'una nova personalitat la promoció de l'estiu dels seus canals. Vivint llavors en plena edat daurada del rock català, els escollits per al primer senzill original escrit expressament per a l'ocasió van ser Els Pets, que amb Munta-t’ho bé van facturar una cançó que forma part des d'aleshores de l'imaginari popular. No és estrany ballar-la en revetlles encara avui i segueix sent un bon manual d'instruccions de com viure les vacances.

El trio liderat per Lluís Gavaldà incitava a passar-se aquests mesos de poble en poble, de festa major en festa major. Aquella cançó marcaria a la resta, ja que encara que no deixi de ser un reclam publicitari, els missatges mai són de quedar-se a casa per veure la programació de TV3. Tot al contrari, proliferen les exaltacions a fer vida al carrer. Pel que fa als protagonistes i gèneres de la cançó, durant aquests quasi trenta anys la CCRTV ha sabut recollir l'esperit de cada moment. Del rock català al mestissatge, del pop d'estiu a la música urbana. Cadascuna amb les seves peculiaritats, perquè n'hi ha hagut de tota mena: aquelles que citaven explícitament TV3 (Fes-la teva, de Lax'n Busto), les que es van convertir en un èxit instantani (Vull saber-ho tot de tu, de La Casa Azul) o les que s'acompanyaven amb un vídeo poc menys que surrealista (uns Sau vestits de grumets i navegant acompanyats de pirates l'any d'El teu estiu).

Fes-te la festa

D'entre les cançons que han destacat els últims anys n'hi ha una que s'allunyava especialment del cànon. Fes-te l'estiu, de La Soul Machine, tenia més a veure amb Aretha Franklin i James Brown que amb la rumba catalana tradicional o el reggaeton de torn. El grup de Falset va rebre l'encàrrec directament de la CCRTV per fer la cançó de l'estiu de l'any 2016, sense passar cap procés de selecció ni massa recomanacions al respecte. "Quan ens ho van demanar estàvem en un molt bon moment i no ens van posar cap altra condició a banda que la cançó parlés sobre fer festa a l'estiu. Sabien perfectament a quin tipus de grup l'estaven encarregant", explica Francesc Brull, baixista de La Soul Machine i compositor de la cançó, que reconeix que no va sentir especial responsabilitat de fer-la: "Quan vaig començar a escriure-la m'ho vaig plantejar com una cançó com qualsevol altra. Des de la Corporació no ens van posar cap mena de pressió, al contrari, van acceptar la primera proposta que els vam fer i durant aquell estiu vam tenir una relació molt fluida. S'alegraven molt que anés tan bé".

La banda prioratina guarda un gran record d'aquell estiu, en el qual van tocar molt i, sobretot, van tenir molta presència. "Evidentment que ho notes, fer la cançó de l'estiu de TV3 t'obre moltes portes", explica Brull. Amb els anys, i sobretot coincidint amb un temps tan complicat per a la música en directe, el suflé ha acabat baixant, tot i que la banda soulera de Falset ja tenia una trajectòria prou consolidada per aguantar l'envestida. "L'estiu després encara la teníem al repertori, però poc després ja no la fèiem en directe, preferíem les cançons dels nostres discos", conclou l'autor de Fes-te l'estiu.

Com faries la cançó de TV3? Preguntem a tres músics pop com seria la seva cançó ideal

Clara Molins (Rombo)

Pensaria en conceptes relacionats amb la idea de l'estiu i en totes les coses maques al que l'associem: vacances, temps lliure, amics, gelats, migdiades... M'imagino una cançó pop intima, més que posar-hi trompetes, que és el que s'acostuma a fer en composicions d'aquest format. Seria un tema més petit, fet amb acords majors i alegres. I molts cors! És l'estil que m'agrada i lliga amb el moment d'avui: no es poden fer grans coses i hem de gaudir de la proximitat.

Àngel Garau (Da Souza)

L'encàrrec em vindria força gran, però hauria de tenir diversos ingredients indispensables: que sonessin les cigales de fons com les que estic escoltant ara mateix, fer alguna conya treta de context, com dir 'benvinguts a Menorca' o alguna cosa sense sentit. També afegiria algun tema d'actualitat, com la problemàtica que tenim amb els turistes. A nivell musical, clarament hauria de ser un rumba, no hi ha un estil més increïble per l'estiu.


Joan Colomo

Hi ha algunes que recordo força, com les de Els Pets i Sau, ja que en aquell moment em fascinaven tota la música que apareixia a la televisió. Si em demanessin de fer la cançó a mi segur que li donaria moltes voltes, perquè no és una cosa que m'hagi plantejat. El que tinc clar és que no existeix una fórmula màgica per fer un tema d'èxit. M'agrada fer el contrari d'allò que tothom espera: potser acabaria fent una balada amb piano i veu, estil Adele. Seria una cançó de l'estiu diferent.

stats