Mèdia 29/08/2021

Catalunya Ràdio es renova per plantar cara a RAC1

La ràdio pública ha reformat la seva graella per intentar fer front al lideratge imparable de l'emissora del Grupo Godó

3 min
Òscar Fernández i Elisenda Carod, presentadors del nou programa de tarda de Catalunya Ràdio

Després de la pausa estiuenca, les emissores de ràdio de Catalunya tornen a posar en marxa la seva programació regular aquest dilluns. El duel a banda i banda de la Diagonal arrenca amb una Catalunya Ràdio que ha fet importants canvis en la graella per intentar resistir l'embat de RAC1, que no deixa anar el lideratge.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

La principal novetat a la graella de l'emissora pública és la posada en marxa de La tarda de Catalunya Ràdio, espai que agafa el relleu de l'Estat de Gràcia, que ja es va anunciar aquest juliol que no continuaria després de les males dades del darrer EGM. Al capdavant d'aquesta nova proposta, que començarà una hora abans del que començava l'Estat de Gràcia perquè es queda amb l'hora que ocupava l'APM?, hi haurà Elisenda Carod, que fins ara presentava L'apocalipsi, l'última hora d'El matí a Catalunya Ràdio, i Òscar Fernández, que la temporada passada estava al capdavant del Catalunya migdia amb Empar Moliner, que també s'incorpora al projecte de la tarda. Saül Gordillo, director de Catalunya Ràdio, ha definit el nou programa com una fórmula que "combinarà l’entreteniment amb l’anàlisi de l’actualitat, el rigor informatiu i el servei públic". Una de les sorpreses del programa és el fitxatge de Jorge Javier Vázquez per parlar de llibres i de la seva visió del món. L'espai també comptarà amb la col·laboració d'humoristes com Tomàs Fuentes, Magí García o Ana Polo.

Els canvis en el programa de tarda han provocat que l'informatiu del migdia també s'hagi de renovar. Així, la periodista Gemma Bonet dirigirà el Catalunya migdia, acompanyada de Marta Prat a la subedició i Marta Carreras a la informació esportiva. "Aquesta mirada femenina potser acabarà traspuant a l'antena, però el que nosaltres volem és treballar amb el màxim rigor informatiu i fent aquest servei públic", detallava Bonet a l'ACN.

L'altre canvi destacat de Catalunya Ràdio és la desaparició de L'apocalipsi, que és substituït per una última hora d'El matí de Catalunya Ràdio comandada per Quim Morales, que després de dos anys al capdavant del programa matinal de RAC105 deixa el Grupo Godó per fer el salt a la ràdio pública. En aquesta nova aventura estarà acompanyat per Charlie Pee, ex L'apocalipsi, i Joel Díaz, ex APM?. La tercera membre de L'apocalipsi, Elisenda Pineda, s'incorpora a El matí de Catalunya Ràdio, que continuarà presentant Laura Rosel.

Després de la sèrie de no-ficció de Carles Porta El segrest, que recordava el captiveri de Maria Àngels Feliu, Catalunya Ràdio s'endinsa en el món de la ficció sonora de la mà d'Albert Sánchez Piñol. La torre de vidre presenta una Barcelona postapocalíptica amb personatges que viuen amenaçats per perills inquietants. El repartiment el formen Pere Arquillué, Nausicaa Bonnín, Lluís Marco, Pep Anton Muñoz i Artur Busquets.

RAC1, programació continuista d'èxit assegurat

La presentació de temporada de RAC1

L'emissora del Grupo Godó va arribar a l'estiu sent líder sense gaires problemes. A l'EGM del juliol RAC1 registrava 956.000 oients i aconseguia la distància històrica més gran respecte a Catalunya Ràdio. Amb un lideratge tan consolidat, l'emissora privada farà pocs experiments amb la seva programació. El mascaró de proa de la ràdio continuarà sent El món a RAC1, que seguirà amb Jordi Basté, que afronta la seva 15a temporada al capdavant del matinal de la privada. Les principals novetats del programa –que va tancar el curs amb les seves millors dades d'audiència– arribaran en forma de nous col·laboradors, com ara Pablo Iglesias, que serà tertulià del programa, tal com es va anunciar a la presentació de la nova temporada, que va tenir lloc divendres.

La principal novetat de la graella de l'emissora és RAC1 migdia, un programa que integrarà tota l'actualitat general i esportiva cada dia de 14 a 15 h de la mà dels periodistes Núria Travesa i Xavi Rocamora.

Pel que fa a la resta de franges, continuen el Versió RAC1 de Toni Clapés, que incorpora les periodistes Mònica Planas i Laura Fa com a col·laboradores; La competència, ja sense Natza Farré però amb nous personatges; i l'Islàndia, d'Albert Om. Marc Giró encararà la seva tercera temporada davant del Vostè primer, mentre que Agnès Marqués conduirà per cinquè any consecutiu el No ho sé, l'espai d'actualitat del vespre. Pel que fa al cap de setmana, Xavi Bundó continuarà com a mestre de cerimònies del Via lliure. Joan Maria Pou conduirà, com cada any, les transmissions d’El Barça juga a RAC1.

Qui també enceta la temporada regular aquest dilluns és SER Catalunya. Després de la temporada d'estiu, que ha estat presentada per Frederic Vincent, Josep Cuní es torna a posar al capdavant del matinal de l'emissora en català, l'Aquí Cuní.

stats