Hollywood

Per què Chandler Bing era tan estimat?: els 10 millors moments de Matthew Perry a 'Friends'

L'humor del personatge que va interpretar Matthew Perry va marcar algunes de les escenes mítiques de la sèrie

4 min

BarcelonaFriends hauria sigut el mateix sense Chandler Bing? Qualsevol fan de la sèrie dirà ràpidament que no. ¿I sense que Matthew Perry, mort aquest dissabte als 54 anys, n'hagués estat l'intèrpret? Molt probablement tampoc. Si el dol pel decés de l'actor està fent la volta al món no és només perquè la sèrie sigui una de les més vistes de la història de la televisió: Chandler Bing era un dels personatges més estimats i el seu humor marca algunes de les escenes més recordades de Friends. En repassem algunes, començant pel seu clàssic "Shut up!" (Calla!) durant la mudança del Ross (David Schwimmer).

El Chandler es queda tancat en una oficina bancària i intenta lligar

El Chandler no era una persona especialment segura, sobretot quan es tractava d'aproximar-se a dones. Un dels seus moments més recordats és quan a la primera temporada es queda atrapat en una oficina bancària a causa d'una apagada elèctrica a la ciutat. El destí fa que la seva companya de tancament sigui la model Jill Goodacre, cosa que posa en marxa els seus comportaments més ridículs. La seva actitud no és precisament la millor carta de presentació.

El Chandler, emmanillat per la cap de la Rachel

Són moltes les vegades en què en Chandler deixa clara la seva poca traça per tractar amb les dones. Un bon exemple és la ruptura amb la Joana, la cap de la Rachel, que no veu amb bons ulls la relació. Incapaç de tallar de forma efectiva, la situació es complica fins al punt que la Joana l'emmanilla al seu escriptori i marxa a una reunió. L'única salvació possible per al Chandler és que la Rachel el salvi, però ella està massa enfadada per alliberar-lo.

El Chandler es queda en calces en un lavabo públic

Un dels capítols més recordats de tota la sèrie, el doble que es va emetre després de la Super Bowl del 1996, quan la sèrie ja era un fenomen d'abast mundial. Entre les estrelles convidades de l'episodi hi havia Julia Roberts, que interpretava Susie Moss, una excompanya d'escola amb la qual el Chandler comença a sortir. La Susie no té un interès real en el Chandler, l'únic que vol és venjar-se d'ell per una mala passada que li va fer quan eren petits. La revenja de la Susie culmina amb el Chandler portant únicament unes calces en un lavabo públic i sense possibilitat de posar-se res més de roba. Com a curiositat, Perry i Roberts van sortir junts durant sis mesos però ho van deixar en part per les addiccions d'ell i el seu sentiment d'inferioritat. "Sortir amb Julia Roberts era massa per a mi. Estava convençut que ella acabaria tallant amb mi", explicava en les seves memòries.

El Chandler i el tabac

Si Perry lidiava amb l'addicció a l'alcohol i als opioides, el Chandler també batallava amb diversos aspectes la seva vida personal. Sarcasme i ironia eren una cuirassa d'un personatge que –com Perry, de fet– havia patit la separació dels seus pares i acumulava nombrosos traumes infantils. Ho gestionava ocasionalment amb el tabac i gairebé mai perdia el somriure (o ho intentava). Un dels vicis amagats del Chandler era el tabac, com es descobreix a la primera temporada. Els seus amics no suporten que fumi i el pressionen perquè ho deixi com ja havia fet anteriorment. El Chandler aconsegueix deixar de fumar però l'addicció continua sent-hi, com quan en un moment de la temporada nou els seus companys de feina a Tulsa el conviden a fumar dient-li que està lluny de casa i ningú se n'assabentarà.

El Chandler es tanca dins d'una caixa per aconseguir el perdó del Joey

Amb la seva mala sort habitual amb les dones, el Chandler s'enamora de la Kathy, una actriu que està sortint amb el Joey, el seu millor amic. En aquest cas, però, els seus sentiments són correspostos i la Kathy deixa el Joey pel Chandler. Això posa en perill la relació entre els dos amics. Per fer-se perdonar la traïció, el Chandler accepta tancar-se en una caixa durant tot el sopar d'Acció de Gràcies, un temps que segons el Joey li ha de servir per reflexionar sobre el que ha fet.

El Chandler intenta tallar (sense sort) amb la Janice

Molt abans de començar la seva relació amb la Monica, la parella del Chandler és la Janice, una dona de veu odiosa i riure terrorífic. Cap dels amics suporta la Janice i, de fet, al Chandler tampoc li agrada especialment. La parella té moltes anades i vingudes, però quan el Chandler intenta tallar amb ella de forma definitiva es troba amb molts problemes. Finalment, haurà de recórrer a la Phoebe, gran experta en posar fi a relacions de forma amistosa, per desfer-se de la Janice.

El Chandler fingeix que va a viure al Iemen per escapar de la Janice

La relació intermitent del Chandler i la Janice va tenir diferents etapes. En l'última, per desempallegar-se de la Janice, el Chandler s'inventa que se n'ha d'anar a viure al Iemen per feina. La mentida es fa grossa fins al punt que ha d'acabar viatjant al país amb bona part de l'equipatge. La Janice l'acompanya fins a l'aeroport tota estranyada perquè sembla que els amics del Chandler no donen importància al fet que marxi dels Estats Units.

La proposició de matrimoni

Quan Friends va començar, la parella oficial era la formada per la Rachel i el Ross. Però quan els guionistes van decidir que la Monica i el Chandler s'emboliquessin durant l'estada dels amics a Londres, les coses van canviar. Sense tants estira-i-arronses com la Rachel i el Ross, la Monica i el Chandler eren tan divertits com adorables. Més enllà dels moments còmics, la seva escena més recordada és la de proposta de matrimoni, que inicia la Monica, però acaba el Chandler perquè ella no pot deixar de plorar.

El Chandler no sap somriure

L'escena és tan cèlebre que s'ha convertit en un mem. Quan la Monica i el Chandler van a fer-se una sessió de fotos per poder anunciar el seu compromís matrimonial, es fa evident que ell no sap com somriure a la càmera. Per molt que la Monica intenta que estigui còmode, ell fa ganyotes o fa cara de pànic i d'incomoditat. Té un gran repertori de cares estranyes i no n'hi ha cap que inclogui un somriure que expressi felicitat per casar-se.

L'última frase de 'Friends'

Els finals de sèries molt populars sempre són complicats, però en el cas de Friends el van clavar. És tendre, emotiu i també graciós. Per alleugerir una escena que va emocionar els actors i els espectadors, l'últim a parlar és el Chandler, expert en fer bromes quan se sent incòmode. Els amics s'acomiaden del pis de la Monica, deixen les claus sobre el marbre de la cuina i la Rachel pregunta si tenen temps per anar a fer un cafè. "Sí, esclar. A on?", pregunta el Chandler mentre el públic esclata a riure. La resposta és clara: Central Perk, on fa més de deu anys que es reuneixen.

stats