Hollywood

Mor l'actor Matthew Perry, el Chandler de ‘Friends’, a 54 anys

Justin Trudeau, primer ministre del Canadà i amic de la infància de l'actor, ha lamentat la mort de l'intèrpret

4 min
Perry en una imatge d'arxiu

BarcelonaL'actor Matthew Perry, que va interpretar el personatge de Chandler Bing a la popular sèrie Friends, ha mort aquest dissabte a 54 anys. Les autoritats policials van entrar al seu domicili al voltant de les quatre de la tarda després de rebre un avís de l'assistent de l'actor i van trobar el cos de Perry sense vida dins el jacuzzi de casa seva, tal com explica el diari Los Angeles Times. Per bé que "no hi havia senyals de cap mena de fet delictiu" ni tampoc d'estupefaents, el departament de policia de Los Angeles n'investiga la mort.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Durant més de 234 capítols el sarcàstic oficinista i parella de Monica Geller es va guanyar l'estima de tots els teleespectadors. La notícia ha arribat de manera sobtada després que l'actor passés el matí de dissabte practicant esport a la zona de Pacific Palisades, prop de les platges de Malibu. Quan Perry va tornar a casa va trucar a la seva assistent per demanar-li que anés a fer un encàrrec. Va ser quan va tornar que va trobar-se'l inconscient al jacuzzi de casa seva i ràpidament va avisar els serveis d'emergència.

Una de les primeres persones que ha reaccionat a la mort de Perry ha estat Justin Trudeau, primer ministre del Canadà i amic de la infància de l'actor. "Mai oblidaré els jocs al patí de l'escola a què jugàvem i sé que gent de tot el món mai oblidaran tota l'alegria que els va aportar. Gràcies per les rialles, Matthew. T'estimàvem i et trobarem a faltar", ha dit en un missatge a X (abans Twitter). També ha tingut paraules de record per a ell Maggie Wheeler, que a Friends interpretava la Janice, la nòvia intermitent del Chandler. "Quina pèrdua. El món et trobarà a faltar, Matthew Perry. L'alegria que vas portar a molta gent en la teva curta vida viurà per sempre. Em sento afortunada de tots els moments creatius que vam compartir", ha dit en una publicació a Instagram.

10 anys de 'Friends'

L'actor va donar vida durant més de deu anys a un divertit, irònic i enamoradís Chandler Bing a la sèrie rodada entre el 1994 i el 2004. Perry tenia 24 anys quan Friends es va estrenar i com la resta dels companys de repartiment —Jennifer Aniston, Courteney Cox, Lisa Kudrow, David Schwimmer i Matt LeBlanc— era una cara pràcticament desconeguda entre l'audiència. La creixent popularitat de Friends va convertir els actors de la sèrie, també Perry, en estrelles mundials.

Una imatge promocional de 'Friends'

En el cas de Perry, l'èxit professional va anar acompanyat de múltiples problemes d'addicció a l'alcohol i als opioides, com ell mateix va explicar i com els espectadors podien detectar pels seus freqüents i sobtats canvis físics durant tots els anys que va durar la sèrie.

Encara no fa ni un any, l'actor publicava les seves memòries —Amigos, amantes y aquello tan terribleen què explicava amb tot luxe de detalls l'infern pel qual havia passat. En una de les entrevistes concedides arran de la publicació va confessar que quan estava fent el càsting de la sèrie ja lluitava contra les addiccions, però l'eufòria de l'èxit de Friends va agreujar-li la dependència a aquestes substàncies. "Els metges van dir a la meva família que tenia un 2% de probabilitats de sobreviure", revelava sobre un episodi que de cara al públic va ser presentat com un ingrés hospitalari de tres mesos per una perforació intestinal. Els fets van tenir lloc el 2018, quan tenia 49 anys. Més tard va reconèixer que havia tingut una perforació al còlon, però per abús d'opioides.

Perry, que en una entrevista amb el New York Times va explicar que s'havia gastat nou milions de dòlars per desintoxicar-se, havia detallat com l'addicció havia impactat en la seva feina. De fet, havia confessat que després de rodar l'escena del casament entre el Chandler i la Monica, els productors el van ficar en un cotxe i el van enviar directament a un centre de desintoxicació.

La popularitat de Friends al llarg dels anys va fer que el 2021 la HBO decidís fer un especial en què els sis protagonistes de la sèrie es retrobaven: Friends: the reunion. Però l'alegria de veure junts els actors quinze anys més tard del final de la sèrie no va poder amagar l'estat de salut delicat de Matthew Perry, un dels aspectes més comentats de l'especial. Un paper modest i amb menys diàleg que els seus companys deixava entreveure que l'actor no estava en el seu millor moment. Molts espectadors van quedar sorpresos per com parlava i diaris com The Sun van assegurar que les dificultats que mostrava per expressar-se eren a causa d'una operació dental d'emergència que li va causar mal durant la gravació.

Un dels moments més destacats de l'especial va ser quan Perry va compartir amb els seus companys i amics que vulnerable que se sentia quan rodaven Friends. Entre altres coses, confessava la gran angoixa que sentia pel fet de no ser prou graciós. "Em sentia com si m'hagués de morir si el públic no reia amb les meves línies de diàleg. I això no és sa segur. De vegades deia una frase i el públic no reia i començava a suar i a tenir convulsions. Si no aconseguia les rialles que se suposava que havia d'aconseguir, em posava histèric".

Perry havia estat molt transparent amb els seus problemes d'addiccions i en una conferència recent va explicar que una de les coses de les quals se sentia més orgullós era d'haver ajudat altres persones a deixar l'alcohol. "El millor de mi és que si una persona se m'acosta i em diu 'no puc deixar de beure, em pots ajudar', li diré que sí i puc acompanyar aquesta persona en el procés. Crec que això és el millor de mi. Ho he dit moltes vegades, però quan em mori no vull que Friends sigui el primer que la gent digui de mi, vull que sigui això altre. I vull viure la resta de la meva vida demostrant-ho".

Nascut als Estats Units, però criat al Canadà, on es va traslladar la seva mare després de divorciar-se, Perry va intentar continuar amb la seva carrera després de Friends, però no li va ser fàcil. Va fer aparicions especials en sèries com El ala oeste de la Casa Blanca, The good wife i Ally McBeal. També va protagonitzar produccions com Studio 60, Mr Sunshine i Go on, totes cancel·lades poc després d'haver-se estrenat.

stats