Les claus del dia, per Antoni Bassas (21/06/2019)

Les propostes de l'ARA per començar la jornada ben informats

Escolta aquí les claus del dia

1. Els 28 governs de la Unió Europea es reuneixen a Brussel·les per repartir-se els càrrecs comunitaris després de les eleccions al Parlament Europeu. A la cimera, els països de l’Est frenen la lluita de la Unió contra el canvi climàtic i no hi ha compromís per deixar les emissions de CO2 a zero el 2050.

2. Precisament a Brussel·les, Albert Rivera és amb els caps dels partits liberals del Parlament Europeu i quan li pregunten per les crítiques de Macron als seus pactes contesta: “Doncs jo crec que Macron i el govern hem parlat amb l’Elisi directament i han dit just el contrari, que donen suport als nostres pactes, ens han felicitat fins i tot tant Andalusia com pels acords que estem aconseguint. Avui és un dia de celebració per als liberals. Som més forts, som més i, tot el contrari, venim a teixir més vincles”.

Poc després, fonts de la presidència francesa van negar que l’Elisi hagués donat suport a Rivera “ni en públic ni en privat”, que es tracta d’”una informació errònia. No hi ha hagut contacte des de les eleccions”.

3. La Junta Electoral Central exclou Puigdemont, Comín i Junqueras de la llista d’eurodiputats que envia a Brussel·les. Per ser a la llista cal acatar la Constitució, però la Junta no els ho ha permès. El Tribunal de Justícia de la Unió tindrà ara l’última paraula.

4. Un dels magistrats del judici als presos polítics al Tribunal Suprem, Antonio del Moral, va dir ahir que creu que la sentència s’emetrà a finals de setembre o principis d’octubre, i no abans de vacances, perquè és, va dir, “una sentència costosa”.

5. Macrobatuda al Raval i a Ciutat Vella, a Barcelona, ahir a la tarda: més de mil mossos d'esquadra, policies nacionals i guàrdies urbans detenen 50 persones pertanyents a un grup que venia haixix, cocaïna, heroïna i pastilles aprofitant la xarxa de llauners. Antoni Sànchez, cap de Mossos de Ciutat Vella: “El dispositiu Suricat es tracta de treballar una organització criminal d’origen pakistanès que el que està fent és distribuir mitjançant la venda il·legal de llaunes pel front marítim i per la zona del casc antic i zones d’oci de Barcelona, especialment Ciutat Vella, tot tipus de drogues, especialment a turistes, tipus sintètica, cocaïna. I també, s’ha de dir, heroïna a drogodependents”.

6. Tres professors de l’Institut El Palau de Sant Andreu de la Barca declaren avui per les presumptes humiliacions a fills de guàrdies civils després de l’1 d’Octubre, i el Suprem revisa avui si els delinqüents sexuals de la Manada van abusar o violar.

7. A les pàgines de Cultura i Oci hi trobareu la crítica de Gerard Casau de 'Toy Story 4'. Creu que Pixar se’n surt, que “torna a caure dret en el quàdruple salt mortal de les seves joguines existencialistes”.

8. Aquest vespre, a les nou, quart partit de la final de la lliga de bàsquet al Palau Blaugrana: Barça-Madrid. Si guanyen els blancs seran campions. Si guanya el Barça forçaran el cinquè i definitiu partit.

Torna a l' Ara Bon Dia.