Les claus del dia, per Antoni Bassas (09/07/2019)

Les propostes de l'ARA per començar la jornada ben informats

Escolta aquí les claus del dia

1. Junts per Catalunya i Esquerra escenifiquen un acostament però no resolen la crisi. Esquerra ofereix a Junts la presidència de la Diputació. Aragonès diu: “I per tant, nosaltres estem disposats, i així ho farem arribar als negociadors de JxCat, no només a reiterar la proposta d’incorporació de JxCat al govern de la Diputació de Barcelona, sinó també a parlar amb JxCat de la presidència de la Diputació de Barcelona. No és una qüestió de cadires, de quin partit independentista es queda una cadira o una altra. És una qüestió d’estratègia”.

El diputat Eduard Pujol recorda que Esquerra i Junts no sumen, i que caldria que els comuns estiguessin d’acord amb la proposta d’Esquerra: “Si els comuns no diuen «endavant», l’oferiment d’avui és una operació de màrqueting considerable. S’ha imposat un relat. És possible un acord, però a mi em toca fer un exercici de realisme i dir a la gent que ens està veient a aquesta hora que el que se’ns ha ofert avui, a aquesta hora, no és possible”.

2. Mentrestant, a Madrid, el PSOE i Podem obren avui una roda de contactes i continuen sense posar-se d’acord per formar govern, immòbils en les seves posicions. L’única concessió important que hauria fet Pablo Iglesias, segons alguns mitjans, és renunciar per escrit al referèndum a Catalunya. 

3. A la Comunitat de Madrid, el PP i Ciutadans pacten un acord de govern que té 155 mesures, però que encara no té la majoria de l’Assemblea. Li falten els vots de Vox.

4. A Catalunya, un 36% de la gent té el català com a llengua habitual, i el castellà un 48%, segons l’enquesta d’usos lingüístics que ahir va presentar la Generalitat. L’enquesta ha detectat que ara hi ha més gent gran que escriu en català gràcies als grups de WhatsApp familiars. L’estudi reflecteix que el català no segueix una dinàmica de llengua minoritària. L’editorial de l’ARA es titula “La salut del català: entre el 'whatsapp' de l’avi i Rosalía".

5. La Cristina Mas continua a Grècia, on diumenge els conservadors van tornar al govern. No us perdeu la crònica sobre Varufakis, que ha entrat al Parlament amb el seu nou partit i 9 diputats. En canvi, qui no hi ha entrat ha estat la ultradreta d’Alba Daurada, que no ha aconseguit el 3% de vots mínim per entrar al Parlament.

6. A Economia expliquem que si un treballador arriba tard a la feina, l’empresa li pot descomptar part de la nòmina pel temps que no ha treballat, segons es desprèn d’una sentència judicial que dona la raó a un 'call center' que va descomptar del salari els minuts de menys a la feina.

7. Us recomanem la crònica de Pau Esparch sobre el judici per la violació de Manresa. Els agressors sexuals van atemorir la noia amb una pistola, i una amiga de la víctima va declarar que va evitar que tiressin la menor al riu.

8. Entre els articles d’avui, no us perdeu el de l’historiador Joan B. Culla, que analitza a fons el llibre de memòries de Duran i Lleida. L’article es titula “El risc de les mitges veritats” i Culla hi afirma que “les memòries de Duran són la crònica d’un gran èxit personal que acaba en fracàs estrepitós, sense que el protagonista sembli haver entès encara per què”.

9. I tot recomanant articles, la monja Viqui Molins i el capellans Xavier Morlans i Peio Sánchez, que treballen cada dia amb sensesostres i a la parròquia de Santa Anna de Barcelona, fan una reflexió calmada i autoritzada sobre els menors no acompanyats. Hi diuen: “Visiteu les clavegueres i veureu sobre què esteu construint les vostres vides segures”.

10. A Esports, Neymar no es presenta al primer entrenament del PSG, que prendrà mesures disciplinàries contra ell. En la informació de Martí Molina hi ha una frase inquietant. Quan ha preguntat al Barça per Neymar li han dit que “l’estiu és molt llarg”. Mentrestant, el bàsquet blaugrana va presentar ahir el crac procedent de la NBA Nikola Mirotic.

Torna a l' Ara Bon Dia.