Les hipoteques als tribunals i l'avís de la justícia espanyola: les claus del dia, amb Antoni Bassas (10/09/2019)

Les propostes de l'ARA per començar la jornada ben informats

Escolta aquí les claus del dia

1. A les deu del matí l’advocat general del Tribunal de Justícia de la Unió Europea publicarà la seva opinió sobre si l’índex de referència de préstecs hipotecaris (IRPH) és abusiu. L'opinió del lletrat no serà vinculant però influirà en la resolució final del mateix tribunal, que ha d'arribar durant el primer trimestre de l’any que ve, i que podria decidir que la banca no va informar correctament els clients i, per tant, els haurà de compensar.

2. La justícia espanyola endureix el to. La fiscal general de l’Estat, María José Segarra, i el president del Tribunal Suprem, Carlos Lesmes, van advertir: "Tots tenim la imperiosa obligació d'acatar la sentència que es dicti, sigui quin sigui el sentit". I també que "el respecte al dret comporta, ineludiblement, el respecte a la decisió judicial".

Lesmes "felicita" Marchena i la fiscal general destaca la "imperiosa obligació" d'acatar la sentència

Ot Serra, des de Madrid, explica tots els detalls de l’acte judicial a la seva crònica.

A més, la Fiscalia posa en dubte la imparcialitat dels serveis penitenciaris de la Generalitat i veu “anòmales” les protestes de suport als presos davant de Lledoners i la presència d’autoritats. Una manera gens indissimulada de demanar que els presos no surtin de la presó fins que no hagin complert la meitat de la pena o que compleixin la condemna en presons espanyoles. Contesta l’eurodiputada Diana Riba, dona de Raül Romeva: "El dret dels infants demana que un pres sigui al costat de la seva família. Per tant, si encara estem pensant o intentant fer servir aquesta pena com un càstig i no per fer prevaldre la llei per davant del càstig, l'estat espanyol té un problema democràtic".

3. Qui també ha mostrat desconfiança amb la justícia espanyola ha sigut el president Quim Torra, que ha recusat el president del TSJC per “falta flagrant d’imparcialitat” en el judici que li han obert per no haver retirat la pancarta i els llaços grocs del Palau.

4. Carta d’Oriol Junqueras i Marta Rovira aquest matí a 'El Periódico': la independència no és un problema de voluntat sinó de força, i demanen suport per a la candidatura de Pere Aragonès i Marta Vilalta al congrés del partit d’aquest cap de setmana.

5. Des de Londres, Quim Aranda explica que el Parlament britànic tanca cinc setmanes sense resoldre el Brexit. I l’'speaker' dels Comuns, John Bercow, famós per la manera com imposa la seva autoritat durant els debats, va anunciar ahir que plegaria el 31 d’octubre, el mateix dia en què està previst el Brexit.

6. A la secció de Societat trobareu que accelerar el desplegament de les superilles sense trànsit de cotxes a Barcelona evitaria vora 700 morts prematures, que Comissions Obreres calcula que en deu anys d’austeritat pressupostària i retallades s’han deixat d’invertir en educació uns 8.500 milions d’euros i que la Fiscalia llança l’alerta per l’augment de delictes de violència sexual entre els joves, cosa que considera relacionat amb el consum de pornografia a través de les xarxes.

7. Acabem recordant que avui a les vuit del vespre el Parlament lliurarà les Medalles d’Honor a Carola Rackete i Oscar camps, amb discurs de Pep Guardiola; que a les nou el president Torra adreçarà el missatge de l’Onze de Setembre, i que, si el temps no ho impedeix, a les deu se celebrarà l’acte institucional de la Diada.