Mèdia 13/06/2018

Continua el bloqueig a la renovació de RTVE

El PSOE reclama un nou canvi a les bases del concurs públic que afavoriria els partits minoritaris

Agències
3 min
Llum verda definitiva a la reforma de la llei de RTVE que obliga a escollir el consell d'administració per consens

MadridEl procés de renovació del consell d'administració de Radiotelevisió Espanyola continua bloquejat. La mesa del Congrés es va reunir aquest dimarts i s'esperava que, finalment, aprovés les bases del concurs públic a través del qual s'han d'escollir els nous membres de la cúpula de la corporació estatal, però el PSOE va demanar retocar un dels punts del document i això va impedir que fos aprovat.

PSOE, Podem i Ciutadans havien arribat al març a un acord per fixar el mecanisme que ha de guiar aquest concurs públic, però el PP va demanar un informe als lletrats del Congrés, que hi van detectar algunes anomalies i les van corregir en una proposta alternativa. La setmana passada, el Partit Popular havia donat per bo el text proposat pels lletrats, però els altres grups van demanar uns dies per estudiar-lo. S'esperava que en la reunió d'aquest dimarts el document rebés el vistiplau definitiu, però no ha estat així.

El punt que qüestionen els socialistes té a veure amb el comitè d'experts que ha d'avaluar els candidats a formar part del consell d'administració. Les bases preveuen que els grups parlamentaris escullin els membres d'aquest comitè en proporció a la seva representació a la comissió de control parlamentari de la Corporació, però el PSOE reclama que es tingui en compte el nombre total de diputats i senadors de cada formació.

Segons la portaveu socialista al Congrés, Adriana Lastra, el seu partit considera que la proposta actual "no és compatible amb la pluralitat de la cambra baixa" i podria provocar que, "segons com s'esculli la comissió d'experts, alguns grups hi tinguin capacitat de veto". De fet, diu, la voluntat del PSOE és recuperar, en aquest punt, el que preveia l'acord inicial amb Podem i Ciutadans, al qual es van sumar també la majoria de grups minoritaris però no el PP. Segons Micaela Navarro, vicepresidenta segona del Congrés en representació del PSOE, la proposta del seu partit garantiria, a més, que els grups petits també poguessin escollir algun dels membres del comitè d'experts. Els socialistes confien que la reunió de la mesa de la setmana que ve pugui desencallar definitivament la reforma de RTVE.

De tota manera, la presidenta del Congrés, la popular Ana Pastor, ha deixat clar que, per garantir la seguretat jurídica del procés, no té cap intenció de moure's de la proposta que van fer els lletrats de la cambra. Podem i Ciutadans (els altres dos partits amb presència a la mesa) no han valorat encara la proposta del PSOE i han assenyalat que la volen estudiar. Des d'En Comú Podem, el secretari tercer de la mesa, Marcelo Expósito, considera que es tracta només d'"ajustar detalls". En canvi, el portaveu de Ciutadans a la cambra, Juan Carlos Girauta, s'ha mostrat partidari de "respectar l'informe dels lletrats".

El Congrés va aprovar el setembre de l'any passat la reforma de la llei de RTVE, que preveu, entre altres coses, que a partir d'ara el president i la resta de membres del consell d'administració s'escullin mitjançant un concurs públic. El text legal, però, no fixa el mecanisme mitjançant el qual s'ha de fer aquest concurs, que havia de ser pactat posteriorment per les forces parlamentàries. Nou mesos després de l'aprovació de la nova llei, doncs, encara no s'ha començat a aplicar, i en el millor dels casos els nous consellers podrien ser escollits passat l'estiu.

Mentrestant, l'actual president, José Antonio Sánchez, acaba el seu mandat divendres de la setmana que ve. A partir d'aquell moment passarà a ser un conseller més i la Corporació es quedarà sense cap president amb funcions executives. L'últim cop que va passar això, l'estiu del 2011, arran de la dimissió de l'aleshores president, Alberto Oliart, RTVE va quedar pràcticament paralitzada durant un any (fins a l'elecció del nou president, Leopoldo González-Echenique), ja que el consell no tenia capacitat per aprovar nous projectes.

stats