Mèdia 23/12/2013

"Hi ha dos tipus de catalans, els de naixement i els de sentiment": Laila Karrouch a 'El convidat', en 10 frases

La infermera i escriptora, una de les primeres nenes marroquines que va arribar a Catalunya, ara fa 30 anys, rep Albert Om a casa seva i parla dels seus orígens, de la família, de la religió i de molt més

Ara
2 min
La Laila Karrouch, infermera i escriptora marroquina, ha estat la protagonista d''El Convidat' | TVC

BarcelonaLa infermera i escriptora Laila Karrouch ha estat la protagonista de l'últim programa d''El convidat' de la temporada. Va ser una de les primeres nenes marroquines que va arribar a Catalunya, amb 8 anys. Ara en té 36.

Karrouch ha rebut Albert Om a casa seva, a Vic, i ha parlat dels seus orígens, del Marroc, de la seva família, de la religió, de la integració, i de molt més. Us n'oferim un resum amb les 10 frases més destacades.

De Nador a Vic

1. "Ens van fer la imatge que Espanya seria el país de tenir la vida solucionada, el país de la glòria. Vaig arribar a Vic el 1985 (...). La sensació era de ser la inferior".

2. "Volia ser com les dones d'aquí. Jo volia ser dona europea i tenir molts diners. Era la imatge que ens havien donat".

3. "Vaig arribar a anar a la farmàcia a demanar una crema perquè em deixés la pell més blanca (...). Tenia l'autoestima pel terra. I hi ha un moment que tu fas el canvi i has de tenir la seguretat per dir que sóc així, i ja està".

4. "Jo havia mentit per anar a la biblioteca. M'amagava els llibres sota el llit. Ma mare els volia llençar, creia que les feines de casa tenien més sortida. Però per a mi, el matrimoni no era cap prioritat".

5. "Estar entre dues cultures moltes vegades és un conflicte. Però li trobo més avantatges que inconvenients".

6. "Hi ha dos tipus de catalans, els de naixement i els de sentiment. I aquí hi entrem tots els que hi volem entrar. Jo entro en aquest grup".

7. "Em fa por que les meves filles es trobin amb el rebuig que jo vaig tenir d'adulta. Per exemple, a l'hora de trobar feina (...). Em sabria molt greu que les meves filles perdessin el vincle familiar amb el Marroc".

Religió

8. "No estic acostumada a portar el vel. Penso que la religió no es porta fora, es porta a dins. El vel és una decisió pròpia, te'l poses i treus quan tu creus. No hauria de ser una imposició, però pot ser que se t'imposi".

9. "Quan sento les notícies que parlen de terrorisme islàmic m'entra una esgarrifança impressionant... Com es pot associar el terrorisme amb la religió? O ets una cosa o ets una altra, o ets religiós o ets terrorista, no pots ser les dues coses a la vegada".

10. "Ser dona musulmana és més difícil que ser dona no musulmana".

stats