Mèdia 11/05/2018

El director i el subdirector d''El Jueves', a un pas del judici per l'acudit sobre la Policia Nacional i la cocaïna

La jutge d'instrucció considera que els fets són "una ofensa i una falta de respecte" als agents

Ara
2 min
L'acudit d''El Jueves' denunciat per la Policia

BarcelonaEl director d''El Jueves', Guille Martínez-Vela, i el subdirector de la revista i responsable de l'edició digital, Joan Ferrús, han quedat a un pas del judici per l'acudit que van publicar a l'octubre i que insinuava que els agents de la Policia Nacional consumeixen cocaïna. La titular del jutjat d'instrucció número 20 de Barcelona ha donat per finalitzada la instrucció del cas i considera que "els textos i il·lustracions" publicats "van comportar una ofensa i una falta de respecte" als agents de la Policia sense sustentar-se "en base fàctica de cap classe".

La jutge els imputa "indiciàriament" fets "expressats com a punibles", i dona deu dies a la fiscalia i a les acusacions particulars perquè formulin l'escrit d'acusació i demanin l'obertura del judici oral. Les parts tenen tres dies per presentar un recurs de reforma i cinc per presentar recurs d'apel·lació. Tant Martínez-Vela com Ferrús estan imputats per un presumpte delicte d'injúries a les forces de seguretat.

La unitat d'investigació tecnològica de la Policia va denunciar que el 4 d'octubre, tres dies després del referèndum de l'1-O, tant l'edició impresa com la digital de la revista satírica van publicar, a la secció de notícies falses, un article titulat "La contínua presència d'antidisturbis acaba amb les reserves de cocaïna a Catalunya" i que anava acompanyada de la imatge d'una mà que preparava una ratlla de cocaïna amb una targeta amb l'escut del cos policial. En la interlocutòria, la jutge fa constar que l'acudit –que encara es pot trobar a la web d''El Jueves'– es va publicar "en el context dels fets ocorreguts arran de la consulta celebrada a Catalunya" l'1 d'octubre.

Martínez-Vela va prestar declaració per aquests fets davant la jutge d'instrucció el 8 de novembre, i va argumentar que es tractava de textos humorístics que "no es poden treure del context d'un web de notícies falses" i que no tenen voluntat d'enganyar, perquè els lectors saben que 'El Jueves' és una publicació satírica.

Ferrús, que a banda de subdirector de la revista i responsable de l'edició digital és també l'autor dels acudits polèmics, va comparèixer davant la jutge el 16 de novembre i va afirmar que els textos tenien un caràcter "humorístic i satíric, i en cap cas injuriós". Segons va dir durant la seva declaració, "hi ha una llarga tradició de notícies que vinculen els cossos policials amb el consum i el tràfic de droga" i la revista utilitza aquestes notícies, socialment conegudes, "per exagerar-les i fer-ne una hipèrbole", un recurs habitual en l'humor.

stats