25/02/2016

La ultrasònica enquesta d''El País' per validar el pacte PSOE-C's

2 min
portada pais 25/2/16

Barcelona'El País' ofereix una d'aquestes enquestes exprés que –com els gorros 'hipster' de llana en llocs tancats i perfectament escalfats– s'han posat de moda. La pregunta era: “Davant l'acord entre PSOE i Ciutadans, de cara a la investidura de Pedro Sánchez, el PP hauria d'abstenir-se o, fins i tot, votar-hi a favor?”. Guanyava el 'sí' per un ajustat 50 a 43. El poc entusiasme per la proposta quedava palès en el fet que només el 52% de votants socialistes veien amb bons ulls aquest desllorigador per poder acabar governant. I aquest pessimisme s'encomanava a la portada, per exemple, amb el titular “PP i Podem faran naufragar el pacte entre Sánchez i Rivera” –música de 'Titanic' de fons–. O amb el subtítol de l'editorial: “PSOE i Ciutadans tenen un (modest) projecte. No tots poden dir el mateix”.

El més singular, tanmateix, és la velocitat ultrasònica de l'enquesta. Sánchez i Rivera van signar l'acord el 24 de febrer. L'empresa Metroscopia va trucar a 1.200 persones perquè el valoressin el 22 i el 23 de febrer: un i dos dies abans de saber si efectivament s'entendrien. De fet, el 22 de febrer, la majoria de diaris feien peça amb una declaració de Rivera que deia “Som tan a prop de pactar amb el PSOE com d'aixecar-nos de la taula”. Però la maquinària demoscòpica ja s'aplicava a preguntar a la parròquia si calia fer cas al dinàmic duo Sánchez&Rivera.

Durant moltes dècades, la ràdio va tenir l'hegemonia de la immediatesa. Els últims anys, el ceptre ha passat a Twitter. Però crec que en el futur coneixerem les notícies per primer cop per telèfon, de la mà dels incansables enquestadors de la premsa. En alguns casos, com veiem, abans que passin i tot.

stats