Mèdia 15/05/2016

Eurovisió: victòria d'Ucraïna i polèmica per la mala realització de TVE

Espanya acaba en 22a posició, amb 77 punts

Albert Castellví
3 min

BarcelonaUcraïna ha guanyat aquest dissabte la 61a edició del festival d'Eurovisió, amb 534 punts, al davant d'Austràlia, amb 511, i Rússia, amb 491. Aquest és el segon cop que Ucraïna guanya el certamen, després que el 2004, en la seva segona participació, s'imposés gràcies al tema 'Wild dances', de Ruslana. Per la seva banda, la representant espanyola, Barei, ha acabat en 22a posició, amb 77 punts.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

La representant ucraïnesa, Jamala, s'ha imposat amb un tema, titulat '1944', que barreja l'anglès amb el tàtar de Crimea i que es basa en la història de la seva àvia, que com milers de tàtars més va ser deportada a l'Àsia central per ordre de Stalin durant la dècada dels 40.

Aquesta cançó estava entre les candidates a la victòria, però el gran favorit era el representant rus, Serguei Lazarev, que finalment s'ha hagut de conformar amb la tercera plaça. Austràlia, en la seva segona participació al certamen, ha fet bons els pronòstics que la situaven entre els primers llocs i ha acabat segona.

Aquest any s'ha estrenat un nou mecanisme en l'anunci de les puntuacions: primer cada país ha revelat els resultats de les valoracions del seu jurat professional, i al final s'han sumat a la classificació el total dels punts derivats de les votacions populars de tots els països conjuntament. Això ha permès saber que els jurats professionals s'han decantat de manera molt clara per la representant australiana: Dami Im ha aconseguit 320 punts, mentre que Ucraïna ocupava llavors la segona plaça amb 211 i França era tercera amb 148. En aquell moment, Rússia era cinquena amb 130 punts.

Espanya ha rebut 67 punts de les votacions professionals, 12 dels quals han arribat d'Itàlia, l'únic país que ha atorgat a Barei la primera posició. Posteriorment, la representant espanyola n'ha sumat 10 més gràcies al televot, i ha arribat a un total de 77 punts.

Els pronòstics dels últims dies havien situat Barei a l'entorn del 21è lloc, però després de la seva actuació a la final la cotització de la representant espanyola s'ha disparat, i les cases d'apostes l'han arribat a situar al quart lloc, al darrere dels tres països que finalment han acabat ocupant el podi. A l'hora de la veritat, però, Barei ha tornat a baixar fins a la part final de la classificació i ha acabat al 22è lloc de 26 participants.

Espanya, doncs, ha perdut una posició respecte a l'any passat, quan Edurne va acabar 21a. Cal tenir en compte, a més, que el 2015 van competir 27 països, un més que enguany. Edurne va sumar només 15 punts, molt per sota dels 77 de Barei, però són xifres difícils de comparar perquè en aquesta ocasió el còmput dels vots s'ha fet amb un nou sistema.

Problemes de realització

Televisió Espanyola ha estat molt criticada a través de Twitter com a conseqüència d'un error de realització que s'ha produït durant els minuts en què estaven obertes les línies telefòniques perquè els espectadors votessin. Mentre al Globe Arena continuava l'activitat, TVE ha introduït una pausa publicitària durant la qual ha emès vídeos promocionals de diversos programes. Ho ha fet amb la pantalla partida, de manera que mentre es veien els anuncis es podia seguir encara el que passava a Estocolm.

O aquesta era la idea, perquè sorprenentment la meitat de la pantalla on s'hauria hagut de veure el festival també ha quedat partida: en una part s'hi veien els mateixos anuncis que al costat i només en un racó es podia seguir l'evolució del festival.

Aquest problema s'ha mantingut durant molts minuts, i això ha impedit veure les actuacions d'alguns guanyadors d'Eurovisió d'anys anteriors que actuaven per amenitzar l'espera durant el període de votacions. Uns minuts després, TVE ha explicat a través de Twitter que les actuacions que s'havien emès "en minipantalla" es penjarien a la seva web.

stats