Tribunals

El fotoperiodista Albert Garcia nega haver agredit un policia: "Al contrari, em van colpejar ells a mi"

La Fiscalia modifica l'acusació i demana per al fotoperiodista una multa de 4.800 euros

4 min
El fotoperiodista d'El País', Albert García, enmig d'una concentració de suport de la professió, abans d'entrar al judici

BarcelonaNo és habitual que un periodista s'assegui al banc dels acusats, i encara menys que ho faci amb tota la professió al darrere donant-li suport. Aquest dijous el fotoperiodista d'El País Albert Garcia ha tornat a negar haver empès i agredit un agent de la Policia Nacional mentre documentava –correctament acreditat– una actuació del cos el 18 d'octubre del 2019 a la plaça Urquinaona de Barcelona, durant els aldarulls després de les protestes per la sentència del Procés. "Al contrari, em van colpejar ells a mi", ha insistit aquest professional en el decurs del judici al jutjat penal número 8 de Barcelona. Abans, desenes de professionals s'han concentrat a les portes de la Ciutat de la Justícia per reclamar-ne l’absolució.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Inicialment la Fiscalia demanava un any i mig de presó per a Garcia per un delicte de lesions i dos d'atemptat contra l'autoritat. El març passat l'Audiència de Barcelona va desestimar el primer dels delictes i la Fiscalia va rebaixar la pena que demanava per al fotoperiodista a nou mesos de presó per un sol delicte d'atemptat contra l'autoritat. Al final del judici, en un gest poc habitual, el ministeri públic ha tornat a canviar la petició de condemna: ara demana per a Garcia una multa de 4.800 euros per un delicte de resistència i una falta de lesions lleus.

Durant el seu interrogatori, Garcia ha explicat que estava documentant una actuació de la Policia Nacional sobre un jove a la plaça Urquinaona, degudament acreditat i "a una distància molt prudencial", quan un dels agents es va posar davant de la seva càmera per impedir-li que continués fotografiant la intervenció. "El vaig intentar esquivar una mica", ha dit. Garcia ha explicat que l'agent el va empènyer i gairebé el va fer caure a terra. Després, "tot va anar molt ràpid", ha explicat el reporter gràfic: "No entenia res del que m'estava passant, em van agafar pel coll, em vaig quedar sense respiració, em van tirar a terra, em van immobilitzar i em van pegar a la cara". Després se'l van emportar detingut i emmanillat. "Els vaig dir que em feien mal i que em portessin d'una manera digna", ha dit Garcia. Segons la seva versió, tot i les demandes, la policia no el va ajudar "en res". Va acabar a comissaria i no va ser fins a la matinada que el van deixar en llibertat amb càrrecs.

El policia que va ordenar detenir-lo ha contradit la versió del fotoperiodista. Ha assegurat que Garcia no els va fer cas quan ell i els seus companys van ordenar als periodistes que es retiressin, ha acusat Garcia d'haver-lo empès i ha assegurat que després tots dos van "forcejar" fins que va notar que el fotoperiodista li havia lesionat un dit d'una mà. "Llavors vaig pensar: «Primer era desobediència, però ara me l'emporto detingut»". I va demanar als companys que l'arrestessin. La resta de policies que han declarat al judici han corroborat aquesta versió policial i han parlat d'un "ambient molt hostil" a la plaça en el moment de la detenció.

Un altre dels agents també s'ha referit al moment que van traslladar Garcia detingut. Tot i que a les imatges es veu com el porten mig arrossegant i en mala posició, el policia ha assegurat que era el fotoperiodista qui "es tirava a terra". "Cridava i es deixava caure, i es queixava de com el portàvem". Al final del judici, Garcia ha aprofitat l'últim torn de paraula per acusar els policies de "fals testimoni".

"Càmeres, càmeres!"

El relat dels agents es contradiu amb el de Garcia, però també amb el dels periodistes que han declarat com a testimonis al judici. La periodista Anna Punsí, que era molt a prop de Garcia quan el van arrestar i va gravar amb el mòbil el moment de la detenció, ha explicat que, quan va passar tot, tant Garcia com ella i la resta de professionals estaven documentant una actuació policial des de la distància. Tot i això, la periodista va tenir "la sensació" que la policia "no volia que es veiés a les càmeres" el que podia ser considerada "una mala actuació" policial, perquè estaven reduint una persona en un moment en què la plaça estava tranquil·la. "Càmeres, càmeres!", va sentir que els agents es cridaven els uns als altres per advertir-se que calia ser curosos davant la presència dels periodistes.

"Em va sorprendre que els molestés que estiguéssim gravant", ha insistit. La periodista també ha explicat que en el moment que ella, Garcia i altres professionals estaven documentant l'actuació policial prèvia a la detenció de Garcia tots els periodistes es van col·locar en semicercle però distanciats de l'escena per no "interferir" en l'actuació policial.  

En l'informe de la policia sobre la detenció de Garcia, els agents fan constar que van parlar amb Pablo Ordaz, com a redactor en cap d'El País, i que els va explicar que no era la primera vegada que Garcia tenia un problema similar i que aquell mateix dia l'havien advertit a la redacció que anés correctament acreditat i que la vestimenta que portava s'assemblava massa a la dels manifestants. "És impossible que jo digués això", ha explicat Ordaz, que ha declarat com a testimoni al judici. El reporter ha dit que, malgrat tenir el càrrec de redactor en cap, no és el superior directe de Garcia ni de cap dels periodistes de la redacció de Barcelona, perquè treballa a la de Madrid, i ha negat haver-se reunit amb ell aquell dia ni haver-li fet cap retret. Ara l'última paraula serà del jutge.

stats