RÀDIO
Mèdia 09/01/2013

Les freqüències d'iCat fm, en l'aire

Fins a 59 freqüències de FM esperen destí. Són les d'iCat fm, que ha passat a emetre's només a internet. Mentrestant, Amb2 FM ha ocupat unilateralment una d'aquestes franges del dial.

àlex Gutiérrez M.
3 min
COLLSEROLA  Amb2 FM reclama poder fer servir el repetidor de Collserola, tal com fan  Flaix FM i Kiss FM,  De manera provisional.

BARCELONALa desaparició d'iCat fm del dial ha deixat una cinquantena de freqüències òrfenes, en què només se sent ara un xiulet continu, similar al del telèfon quan el despenges. Són 59 freqüències planificades per a ús públic, però Catalunya Ràdio no té previst reaprofitar-les per a altres emissores, ja que justament la decisió d'enviar iCat només a internet obeeix a la voluntat d'estalviar diners en cost de transmissió del senyal. En tot cas, fonts de Catalunya Ràdio asseguren que encara no han decidit què faran amb les freqüències d'iCat.

El procés que preveu la llei per a aquestes freqüències passa en primera instància per la decisió -si s'escau- del Govern de posar-les a disposició de les emissores comercials. Si així ho disposa, aleshores el CAC haurà de convocar un concurs a partir d'unes bases en què es determina quin tipus d'operadors hi poden optar i quins requeriments se'ls fa. "De moment, aquest tema no s'ha posat sobre la taula", explica Josep Martí, secretari de Comunicació.

Mentrestant, però, la situació s'ha vist sacsejada amb la decisió insòlita d'Amb2 FM, emissora musical del grup Mola TV, que ha començat a emetre aquest mes des del 92,5 de la FM, la freqüència que feia servir iCat a Barcelona. El gest és, en realitat, una declaració de principis: el senyal d'Amb2 FM es barreja amb el del xiulet que posa Abertis, precisament per evitar l'ocupació d'aquest lloc del dial. "Hem demanat a Abertis que posi aquest to per preservar la integritat de la freqüència", detalla Fèlix Riera, director de Catalunya Ràdio. Això genera una despesa equivalent al 10% del que costaria l'emissió d'una programació convencional.

Des de dilluns a la tarda, Abertis ha augmentat la potència del to en qüestió. Daniel Cascales, un dels socis d'Amb2 FM, lamenta el fet: "És del tot inversemblant si la voluntat real rere el cessament d'emissions d'iCat a la FM era el suposat cost que comportava el manteniment de la seva xarxa de distribució".

L'incòmode xiulet no és l'únic problema a què s'enfronta Amb2 FM per haver pres la freqüència unilateralment. La direcció general de Mitjans Audiovisuals actuarà contra Amb2 FM, un cop hagi confirmat la irregularitat. "La direcció general ha de fer la comprovació oficial d'aquesta ocupació irregular. Si és el cas, incoarà un expedient de manera immediata, per posar remei a una situació que no permetrem", declarava Martí a l'ARA.

Un repetidor que no va ser

Amb2 FM s'empara en el fet que fa cinc anys va rebre una llicència per emetre a Terrassa que mai no va poder executar, ja que l'emissió depenia de la construcció d'un repetidor que no es va arribar a materialitzar. La ràdio recorda que Kiss FM i Flaix FM estaven en una situació idèntica i que la solució que es va trobar va ser que, provisionalment, emetessin des de Collserola. Per arribar des d'allà a Terrassa se'ls va aprovar radiar amb una potència superior a la prevista: això ha afavorit que una concessió per a una freqüència local hagi multiplicat ostensiblement l'audiència potencial, ja que cobreix de retruc tota l'àrea metropolitana de Barcelona. La ràdio assegura que la mesura és només provisional.

L'emissora té un historial polèmic lligat a la seva insòlita situació. Entre el 2010 i el 2012 va interferir amb el 96,6 que feia servir Ràdio Pica a Barcelona, ja que emetia també per aquella franja del dial des de Collserola. La secretaria de Mitjans va dictaminar, el 22 de desembre del 2010, el cessament de les emissions des de Collserola.

stats