Mèdia 17/07/2017

Gerard Romero presentarà el ‘Fricandó matiner’

RAC105 ja té substitut per a Vador Lladó al capdavant del seu programa insígnia

Albert Castellví Roca
3 min
Gerard Romero substituirà Vador Lladó al capdavant del principal programa de RAC105.

BarcelonaRAC105 ja té substitut per a Vador Lladó al capdavant del seu programa insígnia, el Fricandó matiner. Segons ha pogut saber l’ARA, a partir del setembre Gerard Romero agafarà les regnes del magazín despertador de l’emissora musical del Grupo Godó, que divendres s’acomiadarà de qui ha sigut el seu presentador des de l’any 2006.

Romero, que fins ara havia estat lligat a l’àmbit del periodisme esportiu, va formar part de la plantilla de RAC1 entre els anys 2007 i 2015, però aquell estiu va abandonar l’emissora i a principis del 2016 va obrir una nova etapa a la cadena SER, on es va fer càrrec de les transmissions en català dels partits del Futbol Club Barcelona. L’espai, titulat Moguts pel Barça, combinava les narracions futbolístiques amb importants dosis d’espectacle i humor, de manera que el periodista, nascut el 1985 a Vilanova i la Geltrú, ja hi va començar a explotar la faceta de xòuman que ara haurà de recuperar al Fricandó matiner. El seu pas per l’emissora de Prisa es va tancar fa dos mesos, coincidint amb el final de la Lliga, i llavors Romero va tornar a RAC1: durant les últimes setmanes s’ha reincorporat al departament d’esports de la ràdio privada, però aquest retorn serà només temporal, ja que després de l’estiu passarà a liderar la graella de l’emissora musical del grup.

Està previst que a finals d’aquesta setmana Gerard Romero visiti l’estudi del Fricandó matiner -que s’emet de dilluns a divendres de 6.00 a 10.00- per oficialitzar el seu fitxatge, escenificar el traspàs de poders i avançar també alguns detalls del programa que presentarà a partir de la temporada vinent. Entre altres coses caldrà definir el futur de l’equip i els col·laboradors actuals de l’espai, entre els quals hi ha Alan Lillo, en Peyu, Elisenda Carod, Jair Domínguez, Enric Lucena i Xavi Canalias.

Lladó, per la seva banda, conduirà el programa per última vegada aquest divendres, i a partir del setembre es farà càrrec, juntament amb Ruth Jiménez, de Tarda oberta, el nou magazín de les tardes de TV3. D’aquesta manera el comunicador mataroní tancarà una etapa d’onze anys a RAC105, on va arribar el setembre del 2006 per presentar el Fricandó matiner en substitució de Llucià Ferrer.

TV3 busca nous presentadors més enllà de les seves fronteres

La seva relació amb els matins radiofònics, però, és encara més llarga, i de fet cap altre presentador acumula tants anys conduint morning shows a Espanya. Lladó ho fa des del 1995, quan es va posar al capdavant de Flaix matí, a Flaix FM. Després es va fer càrrec d’El matí i la mare que el va parir de Ràdio Flaixbac, que va conduir fins al seu fitxatge pel Grupo Godó. Ahir al vespre, Lladó es va acomiadar de l’equip i els oients del Fricandó matiner amb una festa de final de temporada al Casino de Barcelona.

Emissora en hores baixes

Quan Vador Lladó va arribar a RAC105, el setembre del 2006, l’emissora tenia 206.000 oients i era líder entre les ràdios musicals en català, mentre que el Fricandó matiner reunia 135.000 persones cada dia. Al cap de sis temporades, l’abril del 2012, l’Estudi General de Mitjans (EGM) va atorgar a l’espai els millors registres de la seva història, 182.000 seguidors, i el va situar al capdavant dels programes despertadors en català. RAC105, per la seva banda, va arribar llavors a un màxim de 313.000 oients. Aquests resultats van permetre al presentador guanyar, el mateix any 2012, el premi Ràdio Associació de Catalunya al millor professional de ràdio.

Des de llavors, però, totes dues xifres han anat a la baixa: l’última onada de l’EGM, publicada fa dues setmanes, va situar el Fricandó matiner en 132.000 oients diaris, clarament per darrere del seu principal rival, El matí i la mare que el va parir, que presenta a Flaixbac Carles Pérez i que va batre el seu rècord històric en obtenir 210.000 seguidors. D’altra banda, RAC105 té 243.000 oients i és sisena en el rànquing de ràdios musicals a Catalunya, que encapçala precisament Flaixbac amb 367.000.

L’emissora del grup Flaix viu un moment àlgid: fa dos anys va desbancar Los 40 del primer lloc d’aquesta llista i l’abril passat va aconseguir la millor marca de la seva història, amb 386.000 oients. Romero, doncs, tindrà el repte de capgirar aquesta tendència i tornar a situar RAC105 i el seu programa més destacat en la lluita pel lideratge.

Gerard Romero no serà l’únic que al setembre s’estrenarà al capdavant d’un despertador radiofònic: en l’àmbit espanyol hi haurà, com a mínim, dos relleus més. D’entrada, Manel Fuentes substituirà Jaime Cantizano com a presentador d’Atrévete, l’espai matinal de Cadena Dial, que amb 1.440.000 oients segons l’últim EGM és el tercer més escoltat de les emissores musicals espanyoles. Fuentes compaginarà aquesta feina a l’emissora de Prisa amb la conducció de Tu cara me suena a Antena 3.

Manel Fuentes també debutarà en un despertador

L’altre canvi es produirà a Lo mejor que te puede pasar, de l’emissora d’Atresmedia Melodía FM: la seva presentadora, Nuria Roca, se’n va acomiadar el dia 7 perquè a partir del setembre es farà càrrec d’A tota pantalla, el nou magazín matinal de TV3. De moment no s’ha anunciat qui serà el substitut de Roca en aquest morning show, que ha tancat la temporada amb 147.000 oients cada matí.

stats