Mèdia 07/02/2022

El govern britànic planteja controlar les plataformes arran d’un acudit de Jimmy Carr

La secretària de Cultura ha explicat que estan preparant un projecte de llei de mitjans per poder demanar responsabilitats

Laura Minguella
2 min
Jimmy Carr

BarcelonaNetflix va llançar el desembre passat l’especial d’una hora His dark material, on el comediant Jimmy Carr fa un stand-up d'humor negre que ell mateix cataloga d’extrem i susceptible de ferir sensibilitats. En un dels acudits, Carr bromeja sobre l’Holocaust i els més de 6 milions de jueus que van ser-hi assassinats, i ironitza amb el fet que les morts de la comunitat gitana i romaní van ser “un dels punts positius d’aquest genocidi”. Aquest acudit ha fet que tant organitzacions que preserven la memòria de l’Holocaust com membres de l’actual govern britànic hagin condemnat Carr i que, a més, es comenci a parlar de la redacció d’una llei que obligui proveïdors de continguts com Netflix a retre comptes davant el govern en casos com aquest.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

La secretària de cultura del govern britànic, Nadine Dorries, explicava a BBC Radio que s’està preparant un projecte de llei de mitjans per poder demanar responsabilitats a plataformes de streaming com Netflix quan sigui necessari. Tot i això, en un programa de Times Radio ha assegurat que, tot i que legalment encara no poden aplicar una llei així, aviat ho podran fer. Així mateix, Dorries ha explicat que la futura legislació podria obviar l'emissió d’acudits com el de Carr, que ha qualificat d’“escandalós, abominable i, sobretot, inadmissible”. Per la seva banda, el secretari de salut, Sajid Javid, és partidari de boicotejar Carr. Javid afirma que una de les millors maneres de mostrar-se en desacord amb les seves declaracions és “no mirar ni escoltar res del que faci Carr, ja que d’aquesta manera el missatge que se li enviarà serà clar i potent”.

Davant les declaracions dels secretaris, el portaveu de Downing Street s’ha posicionat dient que les paraules de Carr són “molt preocupants” i ha apuntat als plans de l’executiu de Johnson d’aprovar una llei que permeti tenir un control més estricte dels continguts que s’emeten a les plataformes. No obstant i pel que fa a Netflix, com que és una plataforma que controla el regulador de mitjans holandès i no pas l’anglès, la futura llei podria tenir alguns problemes pel que fa a la seva aplicació real. En tot cas, el portaveu ha assegurat que qualsevol canvi en la legislació no ha de suposar cap coacció per a la llibertat d’expressió.

Jimmy Carr no ha fet encara cap declaració al respecte. Tot i això, a l’especial justifica l’acudit afirmant que té un component històric i educacional, ja que “tothom sap que 6 milions de jueus van ser assassinats pels nazis, però poca gent sap que també ho van ser milions de persones gitanes, homosexuals, discapacitades i testimonis de Jehovà”. A més, també afirma que la broma “era molt atrevida”, motiu pel qual va fer una advertència a l’inici del seu especial que, de moment, encara està disponible a Netflix.

stats