Mèdia 13/06/2016

Jiménez Losantos no va vulnerar l'honor del poble català

La justícia desestima una demanda de la Generalitat contra el periodista per unes paraules pronunciades el 2013

Ara
2 min
Federico Jiménez Losantos

Barcelona"Aquí el gran problema és que els etarres són la Generalitat. Aquí, la violència simbòlica sobre els ciutadans exercida des d'una idea política la fa el poder". "Els espanyols estan posant diners per a aquesta gentussa, perquè són gentussa, que tenen en l'esclavitud la mitja Catalunya que no pensa com ells". "El clima de terror creat per aquestes mogudes no té més paral·lelisme que el de l'Alemanya dels anys 30". "És una dictadura amplificada, monstruosament, pels mitjans de comunicació comprats i dirigits pel mateix poder despòtic que organitza aquestes marabuntes".

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Frases com aquestes, pronunciades per Federico Jiménez Losantos, no vulneren l'honor del poble català. Així ho ha resolt el jutjat de primera instància número 12 de Barcelona, que ha desestimat la demanda que la Generalitat de Catalunya havia interposat contra el periodista a principis del 2014 "en defensa de l'honor del poble català", ja que considerava que l'únic objectiu d'aquestes paraules era "denigrar el col·lectiu de la societat catalana". La Generalitat haurà d'assumir ara els costos del procediment judicial.

Losantos havia fet aquestes declaracions entre els dies 10 i 17 de setembre del 2013 –coincidint amb la Via Catalana, que es va fer el dia 11– des del seu programa d'EsRadio, 'Es la mañana de Federico', que també s'emetia per Intereconomía TV, motiu pel qual la demanda de la Generalitat també anava dirigida contra aquesta cadena. La denúncia sol·licitava que s'exigís tant al presentador com al mitjà que "no efectuessin ulteriors declaracions lesives contra el poble de Catalunya" i que se'ls obligués a publicar la resolució de la sentència en els diaris de més difusió a Espanya i a Catalunya".

Segons el jutge, però, el "poble català" és "de naturalesa heterogènia", per la qual cosa no es pot considerar que Losantos ataqués "tot el poble català". "Les opinions del senyor Jiménez Losantos no es jutgen dirigides a tota la col·lectivitat, a tot el poble català. No van dirigides a la ciutadania d'aquest territori pel simple fet de pertànyer-hi, sinó més aviat a qui, segons l'opinió del periodista, organitza, anima i serveix el procés sobiranista que es viu a Catalunya", assenyala la resolució. "El col·lectiu hipotèticament afectat no suporta una completa identificació amb el poble català", conclou el jutge.

stats