L'associació Hablamos Español denuncia TV3 per un gag del 'Bricoheroes' sobre un gos que "olora espanyols"

L'entitat acusa la televisió pública catalana d'un delicte d'odi

2 min
Jair Domínguez i en Peyu a 'Bricoheroes'

BarcelonaL'associació Hablamos Español ha denunciat TV3 per un delicte d'odi arran d'un acudit d'un episodi de Bricoheroes. En el gag, Jair Domínguez i en Peyu parlen de la possibilitat que un espanyol entri al taller a robar. "Qui et diu que no ve aquí un espanyol a robar-nos? Si no hi ha instal·lada una càmera de seguretat, com ho sabrem?", pregunta Domínguez a en Peyu. Aquest últim respon: "Perquè tinc un gos que vigila, que li vaig ensenyar a olorar espanyols".

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Hablamos Español ha anunciat a través d'una piulada a Twitter que ha presentat una denúncia contra TV3 perquè considera que el programa incorre en un delicte d'odi. "Aquests actors consideren que els espanyols som lladres i fem pudor. És un cas clar d'autoodi", diuen.

El gag ha rebut crítiques per part d'usuaris pròxims a l'unionisme, però també per part de representants del món independentista, com ara Joan Tardà. En una piulada, l'exrepresentant d'ERC ha qualificat el gag de "penós" i ha assegurat que amb aquest acudit els humoristes s'assemblen a aquells que "insulten i humilien" els catalans. El tuit de Tardà ha estat ràpidament respost per Domínguez: "Tapi's una mica, senyor", diu.

Bricoheroes ha estat al centre de polèmica en diverses ocasions en les darreres setmanes. Aquest octubre TV3 va decidir eliminar un gag del programa en què en Peyu deia que si fos milionari demanaria que Letizia Ortiz li fes una fel·lació. La televisió pública va argumentar que havien pres la decisió de censurar l'acudit perquè es tractava d'un gag masclista, però l'humorista va insistir que la retirada del gag era un atac a la llibertat d'expressió.

Per altra banda, a principis de novembre el Consell de l'Audiovisual de Catalunya va fer públic que havia imposat una sanció de 12.001 euros a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) per incompliment de la normativa sobre publicitat en quatre edicions del programa Bricoheroes emeses els dies 5 i 6 de juliol. Segons un informe elaborat pel CAC, set dels emplaçaments publicitaris de dues marques comercials es van fer sense haver estat anunciats al final i al principi del programa, així com a la tornada de les pauses publicitàries. A més, en el cas de tres emplaçaments més de publicitat, es van fer sense seguir la normativa pel que fa a la manera de presentar els productes. Finalment, l'informe considerava que en un cas, quan es va mencionar la marca comercial Parlem, es va incitar de manera directa a comprar el producte. 

stats