Mèdia 13/02/2017

El World Press Photo premia el fotògraf que va vèncer el pànic

Burhan Ozbilici va captar l’escena de l’assassinat de l’ambaixador rus a Ankara

àlex Gutiérrez
2 min
Fotografia guanyadora del World Press Photo

BarcelonaLes fotografies són mudes, però aquesta congela per a la posteritat un crit: el que va proferir el policia suspès Mevlüt Mert després d’abatre a trets l’ambaixador rus a Ankara. La imatge la va capturar el fotoperiodista turc Burhan Ozbilici, que treballa a l’agència Associated Press des de fa 28 anys, i li ha valgut el primer premi del World Press Photo, el certamen més prestigiós dels dedicats al reporterisme gràfic.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

El president del concurs, Stuart Franklin, va felicitar aquest dilluns l’autor de la instantània: “No és fàcil imaginar-te en una situació així sense saber què està passant i posant en risc la teva pròpia vida. La sèrie de fotografies resultants és impressionant”. Ozbilici va replicar que tenia dues possibilitats: “Podia quedar-me i fer la meva feina de periodista o sortir corrents [però vaig sentir] la responsabilitat de representar el periodisme”. Va seguir disparant amb la seva càmera, fins i tot quan l’assassí va apuntar el públic amb la seva arma.

Aquesta fotografia, juntament amb d’altres de les premiades, es podrà veure en l’exposició World Press Photo d’enguany, que com és habitual trobarà refugi al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB). Els organitzadors de la mostra han avançat el calendari, de manera que Barcelona serà, al costat de Sevilla, la primera ciutat de l’Estat que acollirà l’exposició, i una de les primeres del món. D’altra banda, DOCfield, el festival de fotografia documental de Barcelona, se celebrarà durant els mesos d’octubre i novembre.

Més enllà del gran premi que atorga el jurat, el concurs estableix vuit categories, amb diversos premiats per a cadascuna. Així, més enllà dels grans drames internacionals, hi ha lloc per a un apartat de vida quotidiana, que enguany ha guanyat el fotògraf del 'New York Times' Tomás Munita per una sèrie de fotografies sobre Cuba. En l’apartat d’esports, el fotògraf del 'Guardian' ' ha obtingut el primer premi d’instantània única, en captar el moment en què la genet Nina Carberry salta pels aires en descavalcar del cavall Sir Des Champs durant la competició hípica del Grand National Meeting, celebrada a Liverpool. En l’apartat de natura, la fotografia guanyadora -al subapartat de fotos úniques- correspon a Francis Pérez, per la fotografia d’una tortuga nedant prop de la costa de les Canàries, entortolligada amb una xarxa de pescadors.

Enguany en el certamen hi han participat 5.034 fotògrafs de 125 països, que han presentat en total 80.408 imatges.

stats