27/03/2013

L'efecte Tous

2 min

L'efecte Tous l'hem de situar en el mateix rang de l'efecte badoc, que és l'alentiment de la circulació en un punt concret causat per la curiositat dels conductors per alguna circumstància externa singular, com ara un accident de trànsit. El desembre del 2006, uns facinerosos van intentar entrar a la casa dels Tous de Sant Fruitós de Bages i Lluís Corominas, el gendre, va disparar sobre un dels intrusos. Un fenomen paral·lel es produeix en el món de la literatura. Entre els entesos es denomina amb el nom d'efecte Tous. Si més no, entre dos entesos que jo conec.

Quan un famós qualsevol publica una novel·la, els escriptors i els crítics el menyspreen perquè el consideren un intrús. Tant ens serveix l'exemple del sogre de Shakira com el de Pilar Rahola, que ha publicat El carrer de l'Embut a RBA (i que en aquests moments deuen estar entrevistant en una ràdio). També es va donar amb Memòria d'uns ulls pintats de Lluís Llach i ja es poden anar calçant Ferran Adrià i el doctor Estivill amb la futura novel·la a quatre mans A la taula i al llit, al primer crit . No hi fa res si les novel·les són millors, pitjors o un passa-que-t'he-vist, ja d'entrada se les menysté amb més o menys mal formatge i se'n parla tot aixecant una cella. Els esquerrans, la dreta, és un enigma neurològic que la ciència no ha aclarit.

Per què, l'efecte Tous? Perquè entre els escriptors hi ha la idea arrelada de l'escalafó per antiguitat. Existeixen uns protocols, t'han d'avalar els crítics més il·lustres, t'han de lloar els escriptors més reputats, has de fer uns besamans i uns acataments rituals: els ancians passen la cama per damunt del cap dels novells, segons manen els cànons. A l'efecte Tous, que suposa disparar contra l'intrús, sovint s'hi ha d'afegir l'efecte badoc, que consisteix en assaborir amb calma la pinya que l'intrús s'ha clavat.

stats