Mèdia 28/09/2016

'El Ministerio del Tiempo' demanda per plagi la sèrie nord-americana 'Timeless'

En un jutjat dels EUA, els productors de la ficció de TVE han acusat els creadors de la sèrie de la NBC de violació dels drets d'autor i d'un contracte implícit

Efe
2 min
El repartiment d''El Ministerio del tiempo'

Los AngelesLa productora de la sèrie espanyola 'El Ministerio del Tiempo' ha presentat aquest dimecres una demanda en un jutjat de Los Angeles contra els responsables del xou televisiu de la cadena nord-americana NBC 'Timeless' per infracció dels drets d'autor i violació d'un contracte implícit. En la denúncia, Onza Partners i Onza Entertainment acusen les companyies i el personal darrere de 'Timeless' d'haver-los copiat la idea per a aquesta sèrie que la NBC pretén estrenar el 3 d'octubre.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

A la sèrie espanyola, que emet Televisió Espanyola (TVE) i que recentment va rebre llum verda per a una tercera temporada, un equip de tres funcionaris públics –una dona i dos homes– es dedica a viatjar pel temps per efectuar les modificacions desitjades en el passat. La trama de 'Timeless' també introdueix una dona i dos homes que han de "viatjar al passat per salvar el futur dels Estats Units", d'acord amb la seva pàgina web oficial.

Una reunió al MIPTV

El text de la denúncia assenyala com a acusats la NBC, Sony i els creadors de 'Timeless' Shawn Ryan i Eric Kripke, i reclama una indemnització per danys, així com la prohibició de "la producció i/o distribució a través de qualsevol mitjà dels capítols de 'Timeless', incloent-hi l'episodi pilot". D'acord amb el relat dels demandants, executius d'Onza Partners es van reunir l'abril del 2015 a la fira audiovisual MIPTV de Canes –a França– amb responsables de l'agència de talents Gersh per explorar la possibilitat de desenvolupar una versió nord-americana d''El Ministerio del Tiempo'.

Una còpia en DVD

Posteriorment, els enviats de Gersh van sol·licitar una còpia en DVD del primer episodi, subtitulat en anglès, de la sèrie espanyola. Sempre segons el relat dels denunciants, Onza Partners va lliurar el DVD entenent que si a l'agència Gersh li agradava la sèrie, treballaria amb ells "per al desenvolupament i emissió d'una versió nord-americana", i també que aquesta còpia "no seria usada per a cap altre propòsit".

Cap acord econòmic

A partir de llavors es van succeir els contactes entre les diferents parts i hi va haver una sèrie de propostes econòmiques. Cap va reeixir, fins que a l'agost del 2015 es va saber que la NBC havia comprat un projecte anomenat 'Time' sobre "un singular trio que viatja pel temps per lluitar contra criminals desconeguts amb l'objectiu de protegir la història tal com la coneixem", va publicar el portal especialitzat Deadline.

El projecte, que passaria a dir-se 'Timeless', va rebre el gener del 2016 l'encàrrec de la NBC perquè produís un episodi pilot, i al maig va obtenir l'aprovació per desenvolupar-ne la primera temporada. La demanda al·lega, entre una llarga i detallada llista de suposades similituds, que tant a 'Timeless' com a 'El Ministerio del Tiempo' es donen viatges en el temps, que hi ha un govern central que intenta mantenir aquestes missions sota secret i que hi ha un equip protagonista format per una dona i dos homes.

stats