Aplicacions

Pedraz rectifica i suspèn el bloqueig de Telegram per "no proporcional"

El magistrat demana que s'avaluïn les conseqüències de paralitzar l'aplicació

À.G.
2 min
El jutge Santiago Pedraz en una imatge d'arxiu

BarcelonaTelegram i els més de 8 milions d’usuaris que té l'aplicació de missatgeria a Espanya respiren alleujats. El jutge de l’Audiència Nacional Santiago Pedraz fa marxa enrere i retira les mesures cautelars que pretenia aplicar i que haurien paralitzat l'aplicació a l'espera de dirimir un cas sobre drets d'autor. En la seva interlocutòria, el magistrat raona que els perjudicis que podria causar la paràlisi del servei superen amb escreix l'efecte beneficiós que es pretenia. La decisió s'ha pres després que, aquest matí, demanés un informe a la Comissaria General d’Informació de la Policia Nacional perquè es consignin els efectes negatius que podria tenir la suspensió temporal del servei.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

En el seu escrit, Pedraz recorda que la decisió no s'ha pres tenint en compte aspectes relatius a la llibertat d'expressió –diversos partits i grups de pressió havien rebutjat la mesura basant-se en això– sinó perquè calia avaluar si la mesura era proporcional. "El que es constata, per tot el que s'ha dit i després es dicta en la resolució, és que la mesura seria excessiva i no proporcional". En l'argumentació es recorda, per exemple, que alguns negocis fan servir aquesta xarxa per desenvolupar la seva activitat. El magistrat deixa caure que la presa d'aquestes mesures cautelars finalment no aplicades es va fer tenint en compte "la falta de col·laboració de les Illes Verges", lloc on té la seva seu social aquest servei de missatgeria instantània, i davant el caràcter reiteratiu dels delictes comesos contra els drets d'autor.

Telegram ha viscut dies d’incertesa des que divendres l’Audiència Nacional va avisar que el bloquejaria arran d’una denúncia per violació de drets d’autor presentada per Mediaset, Atresmedia i Movistar Plus. Dissabte semblava que havia de ser imminent, perquè Pedraz donava tres hores de marge per tancar temporalment el servei, a partir de la recepció de la seva interlocutòria. Aparentment, l’ordre no va arribar a les operadores, ja que el servei, fins avui, ha estat funcionant amb normalitat, sense cap interrupció. En tot cas, es tractava d’unes mesures cautelars, a l’espera de dirimir la denúncia presentada pels gegants audiovisuals espanyols.

Entre les reaccions contràries a la suspensió cautelar anunciada hi ha la de Facua-Consumidors en Acció, que va alertar “d’enormes perjudicis” en cas que s’apliqués aquesta mesura que qualificaven d'“absolutament desproporcionada”.

Mentrestant, algunes de les plataformes que pirategen continguts –per exemple esportius– i que fan servir Telegram per difondre’ls havien començat a obrir grups de WhatsApp per si finalment l’aplicació denunciada es bloqueja a Espanya.

stats