Mèdia 14/05/2017

Portugal arrasa a Eurovisió i Manel Navarro queda últim amb cinc punts

Bulgària i Moldàvia han completat el podi, i Itàlia, la principal favorita, ha decebut amb un sisè lloc

Albert Castellví
3 min

BarcelonaEl cantant portuguès Salvador Sobral ha guanyat la 62a edició del Festival d'Eurovisió. El seu tema 'Amar pelos dois' ha aconseguit 758 punts i ha superat amb claredat tots els rivals. Sobral s'ha imposat tant entre els jurats professionals (que li han atorgat, en total, 382 punts) com en el televot (amb 376 punts més).

La classificació final d'Eurovisió 2017

Sobral partia com un dels favorits i durant els dies previs al certamen (especialment des de la seva participació a la semifinal de dimarts) havia anat acumulant suports i havia escalat posicions a les cases d'apostes. Malgrat interpretar una cançó intimista i lenta i fer-ho quiet davant del micròfon, sense explotar els múltiples recursos i efectes especials que oferia l'escenari, Sobral ha convençut tant el públic com els experts.

Al final de la gala, quan ha tornat a pujar a l'escenari per interpretar un altre cop el tema guanyador, ho ha fet acompanyat de la seva germana, Luísa, la compositora de la cançó, i l'han cantat entre tots dos. Sobral pateix una insuficiència cardíaca i està pendent de rebre un trasplantament de cor.

Article d'Albert Om: Carta a Salvador Sobral: ‘Twelve points’, SalvadorEl que, a priori, arribava com a gran favorit a la final d'aquest dissabte, l'italià Francesco Gabbani, ha estat una de les decepcions de la nit: amb 334 punts, només ha pogut ser sisè. De fet, l'únic que ha pogut plantar cara a Sobral fins al final ha estat el búlgar Kristian Kostov, que sí que ha fet valdre la seva etiqueta de favorit i ha acabat segon, amb 615 punts. A molta distància, els moldaus de Sunstroke Project han sumat 374 punts i han aconseguit una inesperada tercera plaça.

Fracàs espanyol

Per la seva banda, el representant espanyol, Manel Navarro, ha acabat en l'última posició dels 26 països participants després d'una actuació no gaire reeixida en què fins i tot se li ha escapat un gall. De fet, el sabadellenc no ha sumat cap punt dels que han repartit els jurats professionals, però finalment n'ha pogut aconseguir cinc gràcies al vot popular, i ha quedat molt a prop d'Alemanya, que ha estat la penúltima classificada amb sis punts. Els pronòstics ja apuntaven que el tema del representant espanyol, 'Do it for your lover', seria el menys votat del festival.

L'últim cop que Espanya havia quedat última a Eurovisió va ser el 1999, quan Lydia Rodríguez va sumar només un punt. En aquella ocasió hi van participar 23 països, tres menys que enguany. L'any passat, Barei havia acabat al lloc 22 de 26, amb 77 punts; el 2015, Edurne va ser 21a de 27, amb 15 punts; i el 2014, Ruth Lorenzo va fer un bon paper en acabar en el desè lloc de 26 participants, amb 74 punts.

L'anècdota de la nit la va protagonitzar un espontani que va pujar a l'escenari amb una bandera australiana durant l'actuació de Jamala, la guanyadora de l'any passat (que va actuar mentre es feia el recompte de vots), i va ensenyar el cul. La intèrpret ucraïnesa va continuar cantant i, poc després, els responsables de seguretat van fer baixar l'espectador de l'escenari.

L'any que ve, el Festival d'Eurovisió se celebrarà a Portugal, en honor del guanyador d'aquesta edició. Serà la primera vegada que el certamen s'organitzarà en aquest país, ja que fins ara cap intèrpret portuguès no l'havia guanyat. El millor resultat fins ara era la sisena plaça del 1996, i de fet des de l'any 2010 Portugal no aconseguia classificar-se per a la final del festival. L'any passat ni tan sols hi havia competit.

stats