Històries de la tele 11/08/2022

La primera onada televisiva

2 min
Una captura de pantalla de

Aquest gener passat va morir David Sassoli, el president del Parlament Europeu des del 2019. Era un polític ben valorat pels seus compatriotes. Un home culte, elegant, que no perdia mai les formes. I sobretot, un personatge discret i gens pretensiós, una virtut que el convertien en una rara avis en un paisatge polític italià que sovint es caracteritza per alguns enrenous i excentricitats. 

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Però el passat professional del polític italià era en realitat com a periodista. A la RAI va ser, durant tres anys, del 2006 al 2009, el presentador i subdirector del Telegiornale 1, el TG1, l’informatiu de les vuit del vespre. Allà es va convertir en una figura popular i estimada per l’audiència. 

La seva mort va provocar que es fes viral un antic fragment televisiu de la seva etapa com a presentador. El 19 de novembre del 2006, cap al final del TG1, Sassoli va connectar en directe amb el programa Viva la radio en una versió televisiva que s’emetria a continuació de l’informatiu. Els presentadors del xou, Fiorello i Marco Baldini, estaven encantats d’aparèixer en directe perquè amb una actitud força desenfadada trencaven el to més seriós de Sassoli a l’hora d’explicar les notícies. Cap al final de la connexió, després d’anunciar algunes de les sorpreses del programa, Fiorello i Baldini li van dir a Sassoli que eren conscients que el Telegiornale era un espai sagrat i que el seu presentador no podia perdre el to que exigia l’informatiu, però que tot i així li volien demanar un favor. “Et volem proposar una cosa molt petita per contribuir al bon humor de tota la nació. Nosaltres te la demanem. Si la fas, bé. Ens faràs molt feliços. I si no la fas, vindré i et fotré un calbot...”, li va deixar anar Fiorello. Sassoli estava a l’expectativa. Li van explicar que volien fer la primera onada televisiva en un informatiu de televisió. Fiorello va demanar al realitzador que punxés la imatge on sortien tots tres junts: els dos presentadors de Viva la radio en pantalla i Sassoli al plató assegut a la seva taula habitual. “Comences tu?”, va preguntar el presentador de les notícies. “Sí, sí! Comencem nosaltres!”, va preparar-lo Fiorello. Els dos showmen, que estaven en la distància, es van calmar una mica i, com si anessin a fer un acte de gran importància, van començar el repte. Primer Fiorello va aixecar els braços com qui fa l'onada en una grada de futbol. De seguida el va imitar Baldini. I ràpidament, des del TG1, Sassoli va repetir el moviment aixecant els dos avantbraços sense fer-ne gaire ostentació i sense moure el cul de la cadira.

“Visca! La primera onada televisiva al TG1!”, exclamaven contents com si fos la gran exclusiva de la RAI mentre Sassoli reia.

Un detall televisiu absolutament intranscendent en la trajectòria rellevant de qui va ser el president del Parlament Europeu, però, segurament, en el gest s’hi amagava un tarannà que la seva audiència sempre va valorar.

Mònica Planas Callol és periodista i crítica de televisió
stats