16/06/2024

Els riscos de publicar una enquesta sobre la monarquia

1 min
Felip VI al seu despatx.

BarcelonaEl diari El Mundo ha assumit aquest diumenge un risc evident publicant una enquesta sobre la monarquia, perquè si ho fas després les dades poden no ser concordants amb el missatge que vols vendre. El titular de portada és taxatiu: "Els espanyols aproven la Corona després de 10 anys de Felip VI". Però la realitat és que la lectura de les dades el que fa notar és que la societat espanyola està fortament dividida sobre la qüestió (i per això el CIS ja no pregunta pel tema). Només la meitat dels espanyols (el 49,6%) defensen que la monarquia és la millor forma d'estat per a Espanya (contra el 40%), i el 47% consideren que Felip VI ha aconseguit renovar la monarquia, contra el 45,1% que creu que no.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Però si aprofundim en les dades veiem que només el 22,4% consideren que la imatge de la Corona s'ha regenerat per complet. El 39,1% creuen que les mesures preses són insuficients i el 32,8% que no han regenerat en absolut la institució. O sigui, que una àmplia majoria dels espanyols tenen una opinió crítica, en diferents graus, de la monarquia. Amb aquestes dades a la mà, el titular de portada més exacte hauria estat: "La societat espanyola, dividida sobre la monarquia en el desè aniversari de Felip VI". Però no deixarem que una simple enquesta ens espatlli el titular, no?

Ensabonada madrilenya

Ja deia Josep Tarradellas que a Madrid són mestres en l'art de l'ensabonada i els copets a l'esquena. Hi he pensat llegint els elogis de Pedro Sánchez a Esquerra en l'entrevista a La Vanguardia. L'operació Moixaines a ERC està en marxa. Però ja veuran que si no funciona també saben ser menys amables.

stats