Mèdia 21/10/2013

"Ser ric era una obsessió": Xavier Sala i Martín a 'El convidat', en 10 frases

L'economista rep Albert Om a casa seva, i parla de la seva professió, del capitalisme, de la família i de molt més

Ara
2 min
L'economista Xavier Sala i Martín, amb Albert Om a 'El convidat' | TVC

BarcelonaL'economista Xavier Sala i Martín ha estat el protagonista d''El convidat' d'aquest dilluns. Ha rebut Albert Om a casa seva i ha parlat de la seva professió, de la família, de l'economia, del capitalisme i de molt més. Us n'oferim un resum amb les 10 frases més destacades.

1. "Ser ric era una obsessió. Vaig preguntar a casa qui era el familiar més ric, i em van dir que era un oncle que havia estudiat Economia, i per això vaig triar aquesta carrera. I em va encantar".

2."La manera en com els economistes valorem la nostra importància és amb les cites, és a dir, quantes vegades altres científics fan referència al teu nom o obres en les seves investigacions i recerques. I una de les meves investigacions més citades és la mesura de quants pobres hi ha al món.

3. "M'agrada mesurar les coses, no m'interessa ser ni important, ni influent ni bon economista o un dels millors. M'agraden més els números que els adjectius".

4. "Els matemàtics som gent més quadriculada i obtusa. Si el problema no està ben definit, no es pot arreglar. Necessitem molta precisió. I la gent s'emprenya amb nosaltres per ser així".

5. "Els qui més han perdut amb aquesta crisi són els capitalistes, els que han perdut l'empresa".

6. "El capitalisme funciona bé només si l'empresari ho fa bé, i ell es queda el fruit de la seva feina quan tot surt bé, i paga quan surt malament. I aquí distorsionem el sistema quan rescatem els bancs".

7. "L'Estat ha de protegir els desprotegits, i mirar que tothom tingui dret a córrer des de la línia de sortida en igualtat de condicions. L'Estat també ha de fer d'àrbitre, ell no ha de córrer la cursa".

8. "Gràcies al liberalisme, al capitalisme i al mercat avui dia la gent més desavantatjada de la societat viu millor que els reis de l'Edat Mitjana. Avui un treballador té més que el que tenia Lluís XIV abans que li tallessin el cap. És brutal el que hem aconseguit".

9. "Em costa la interacció social, parlar amb la gent... el primer cop que conec algú segur que es pensa que sóc un maleducat perquè no parlo ni saludo. Em costa molt. Però és més timidesa que no mala educació".

10. "Com a pare vaig ser massa absent en els primers anys de l'Úrsula, la meva filla. Estava massa obsessionat per la feina, per la recerca i per estudiar. Però els últims anys he estat molt més per ella. Si ara tornés a ser pare, m'hi involucraria molt més, seria un pare diferent. No sé si millor, però sí diferent".

stats