Conflicte laboral
Mèdia Sèries 08/05/2023

Quines sèries estan en perill per la vaga de guionistes?

L'aturada indefinida està afectant el ritme de producció de ficcions tan populars com 'Stranger things'

4 min
Millie Bobby Brown, protagonista de 'Stranger things'

BarcelonaDes de dimarts passat els guionistes de Hollywood estan de vaga i sembla que l'aturada no serà precisament curta. Fa 15 anys els membres del Sindicat de Guionistes dels Estats Units van deixar d'escriure durant 100 dies, cosa que va provocar pèrdues de 2.000 milions de dòlars. No és la vaga més llarga que ha fet el sector: el rècord és del 1988, quan els guionistes van aturar-se durant 153 dies. Amb aquests precedents és fàcil inferir que en aquesta ocasió la resolució del conflicte laboral, provocat en part per la pèrdua de nivell adquisitiu dels guionistes, també va per llarg.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Tot i que amb l'streaming la producció de sèries s'ha globalitzat i els temps de treball han canviat, la vaga tindrà un impacte directe a llarg termini en moltes ficcions, algunes de les quals molt exitoses. Entre les primeres afectades hi ha Stranger things, una de les sèries més populars de Netflix i que es trobava en plena producció de la seva darrera temporada. Els seus creadors, els germans Matt i Ross Duffer, anunciaven diumenge a través de Twitter que la producció s'atura fins que el sindicat i els representants de les plataformes i els estudis arribin a un acord satisfactori per als guionistes. "El procés d'escriptura d'una sèrie no s'acaba quan comença el rodatge. Tot i que tenim moltes ganes de començar a filmar amb el nostre meravellós repartiment i equip, no ho podem fer mentre hi hagi vaga. La nostra esperança és que s'arribi aviat a un acord just perquè tots puguem tornar a la feina", diuen els creadors, que en el seu tuit donen suport explícit al Sindicat de Guionistes dels Estats Units.

Inicialment estava previst que la sèrie de ciència-ficció estrenés la seva última temporada a mitjans o finals del 2024, una data que es podria endarrerir substancialment si la vaga s'allarga.

'Hacks' també para

Una altra sèrie que ha anunciat que ha posat en pausa la seva producció en senyal de solidaritat és la multipremiada Hacks (HBO Max). La comèdia explica la relació entre una estrella veterana de l'stand-up i una jove guionista, i una de les seves grans fortaleses són els seus diàlegs, escrits per Paul W. Downs, Lucia Aniello i Jen Statsky, que també exerceixen de showrunners. Segons la normativa del Sindicat de Guionistes dels Estats Units, mentre dura la vaga els guionistes no poden oferir els seus serveis i això inclou també revisió i canvis de guions mentre ja s'està rodant, que és precisament la fase en què es trobava la comèdia.

"Ens sap molt greu no poder estar ara mateix amb el nostre increïble equip i repartiment, però no hi havia cap altra opció. L'escriptura de guió passa a totes les fases del procés –producció i postproducció incloses–. És el que fa que les sèries i les pel·lícules siguin bones. És el que fa que siguin possible", argumentava a través de Twitter Statsky, que va guanyar un Emmy per l'episodi pilot de Hacks. Davant de la impossibilitat que els tres showrunners estiguin presents a plató, la sèrie ha aturat el rodatge, que ja es va haver de parar perquè la protagonista, Jean Smart, se sotmetés a una operació de cor.

A la sèrie Cobra Kai han seguit els passos de Hacks i han decidit tancar la sala de guionistes, deixant en l'aire la producció de la seva última temporada. El creador de la ficció, Jon Hurwitz, ha explicat que tot l'equip està compromès amb la vaga i que no tornaran a la feina fins que s'assoleixi un acord just. "Odiem fer vaga, però si l'hem de fer, anem a totes. A la sala de guionistes de Cobra Kai deixem els llapis sobre la taula. Tampoc hi ha guionistes al set de rodatge. No és un moment divertit, però desafortunadament és necessari", ha dit.

En molts casos les conseqüències de la vaga de guionistes no es detectaran fins a l'any vinent. Serà el que passarà amb Yellowjackets, que ara està emetent la segona temporada setmanalment però que ha aturat la producció de la tercera entrega. De fet, l'inici de la vaga va tenir lloc just un dia després que l'equip de guionistes del drama fes la seva primera jornada de treball per a la nova temporada. "Bé, hem tingut exactament un dia de taula de guionistes de la tercera temporada de Yellowjackets. Va ser genial, creativament estimulant i molt divertit, i estaré molt emocionada de tornar-hi quan el Sindicat aconsegueixi un acord just", ha explicat la showrunner de la sèrie, Ashley Lyle.

Mentre que a Yellowjackets van poder fer una sessió de guió, a Colegio Abbott ni això. La comèdia, una de les preferides de la crítica nord-americana, tenia previst que els guionistes comencessin a treballar en la temporada vinent el 3 de maig, un dia després de l'inici de la vaga. Tant Quinta Brunson, creadora i protagonista de la sèrie, com Justin Halpern, showrunner, han sigut clars en el seu posicionament a favor de l'aturada: "Aquest negoci ja és molt dur i si aconsegueixes entrar-hi necessites que et paguin un sou que et permeti viure a Los Angeles, una de les ciutats més cares del món, i els estudis han fet que això sigui inviable", ha dit Halpern.

El seguiment de la vaga està sent massiu i diverses cares conegudes han participat en els piquets de vaga que s'estan fent tant a Nova York com a Los Angeles. Cynthia Nixon, actriu de Sexo en Nueva York, i Jason Sudeikis, cocreador i protagonista de Ted Lasso, han mostrat el seu suport als guionistes participant en les protestes. Tot i que en el cas de la comèdia d'AppleTV+ l'aturada no té impacte perquè l'última temporada ja s'ha rodat i està en emissió, Sudeikis creu que la vaga és necessària: "A banda de causes amb implicacions en el món real, com ara els diners, també hi ha una qüestió de falta d'humanitat, que ens fa sentir com ratolins fent girar la roda tot i que ens fa sentir honorats per fer aquesta feina... Aquest honor no paga el lloguer, no porta el menjar a la taula i no fa que la gent se senti bé per fer girar la roda. I crec que això afecta la feina i la forma en què es valora la feina. És un pensament molt miop per part de gent que guanya molts diners".

A banda de rebre l'ajuda d'actors, els guionistes també estan comptant amb el suport d'altres treballadors de la indústria menys visibles, però igual d'importants, com ara els conductors que s'encarreguen de portar personal i material als estudis. Els conductors s'han negat a traspassar els piquets i això va fer que divendres Severance (Separación), d'AppleTV+, hagués d'aturar el seu rodatge.

stats