Cinema

Les 20 millors pel·lícules de Nadal (noves i clàssiques) que pots veure a les plataformes

Us proposem una selecció que faria retrobar l'esperit nadalenc fins i tot al Grinch

10 min
Una escena de 'Mientras dormías'

BarcelonaSentir esperit nadalenc no sempre està ben vist, sobretot si vius envoltat de grinchs, però en un moment o altre tots hem acabat veient una pel·lícula de Nadal arraulits sota una manta, sols o acompanyats de la família. Les plataformes fa temps que han descobert que els productes nadalencs, sèries incloses, són un filó per mantenir els espectadors enganxats al seu servei. Enceneu els llumets de Nadal, poseu-vos roba còmoda i remeneu i trieu entre la selecció de les millors pel·lícules de temàtica nadalenca que podeu trobar a les plataformes (tranquils, hem evitat les dues mil cinc-centes propostes que cada any produeix Netflix)

1.
'El espíritu de la Navidad'

AppleTV+

Ryan Reynolds i Will Ferrell

Hi ha pel·lícules que són nadalenques però ho intenten disimular i n'hi ha d'altres que van a totes, com és el cas d'El espíritu de la Navidad, una de les més recents incorporacions a la il·lustre llista de propostes per acompanyar les festes. Ryan Reynolds, popularíssim gràcies a productes com Deadpool, s'alia amb el còmic Will Ferrell per fer una versió modernitzada i musical (molt musical) d'El conte de Nadal, de Charles Dickens. En aquesta ocasió, el clàssic nadalenc s'explica des del punt de vista dels fantasmes i no del senyor Scrooge. El fantasma del Nadal present (Ferrell) tria Clint Briggs com a home a reformar, però les coses no surten com esperava i la seva víctima girarà la truita i farà que sigui l'esperit qui reexamini els seus passat, present i futur.

Per a qui? Per als que gaudeixen dels musicals i no se n'avergonyeixen.

2.
'The holiday'

Netflix / Amazon / Movistar+

Jude Law i Cameron Diaz

Segurament una de les comèdies romàntiques més infravalorades del gènere. Durant les vacances de Nadal, una estupenda Kate Winslet, enfonsada per una relació tòxica, intercanvia el seu encantador i acollidor cottage anglès amb una neuròtica i californiana Cameron Diaz, que viu en una gran mansió a l'assolellat Los Angeles. Mentre la primera coneix un simpàtic i entranyable productor musical interpretat per Jack Black (per sort, més contingut del que és habitual), la segona cau rendida als peus d’un irresistible Jude Law.

Per a qui? Per als que es desfan amb històries de casualitats i segones oportunitats.

3.
'Your Christmas or mine?'

Amazon

Asa Butterfield

Més Nadal amb toc britànic. Uuna de les estrenes recents del gènere nadalenc és Your Christmas or mine, disponible a Amazon. Un dels principals ganxos del film és el seu protagonista, Asa Butterfield, l'Otis de Sex education, que aquí dona vida al James. El furor romàntic farà que ell i la seva nòvia, la Hayley, vulguin passar el Nadal junts, però un problema de comunicació provocarà que acabin vivint les festes per separat però cada un amb la família de l'altre. Una experiència que els farà adonar que provenen de móns diferents: els parents de la Hayley podrien ser candidats a guardians de l'esperit nadalenc, mentre que els del James són uns exemplars únics de ranciesa. La bona acollida de la cinta ha fet que aquest any la plataforma estreni una segona part, Your Christmas or mine 2, en què un nou malentès farà que passin el Nadal en llocs inesperats.

Per a qui? Per als que no els fa res veure comèdies d'embolics clàssiques.

4.
'Sol a casa'

Disney+

Macaulay Culkin

Clàssic nadalenc de diversió assegurada. Només si heu passat part de la vostra vida amagats en una cova és possible que no conegueu Macaulay Culkin i Kevin McCallister, el personatge que va convertir l'actor en una estrella mundial quan només tenia 10 anys. Rosset i adorable, el Kevin es queda sol per error a casa seva mentre tota la seva família viatja a París per passar les vacances nadalenques. L'alegria de tenir la casa per a ell sol –el Kevin n'està fart del seu germà gran, el Buzz– comença a desaparèixer quan constata que dos lladres tenen la intenció d'entrar-hi i endur-se les possessions familiars. Com un petit rambo, el Kevin es proposarà defensar la seva propietat. Si no en teniu prou amb la pel·lícula original, a Disney + trobareu totes les seqüeles, des de la segona entrega ambientada a Nova York –amb cameo de Donald Trump inclòs– fins a Por fin solo en casa, estrenada aquest any.

Per a qui? Per als que volen treure a passejar el nen que tenen dins.

5.
'Mientras dormías'

Disney+

Sandra Bullock i Bill Pullman a 'Mientras dormías'

La Lucy (Sandra Bullock) és una taquillera del metro de Chicago amb una vida trista i solitària –els seus pares són morts i viu amb un gat (aplaudiments pel tòpic)– que està fascinada pel Peter, un passatger que cada dia li compra el bitllet de transport. El dia de Nadal, un grup de lladres intenten robar l'atractiu jove, que acaba caient a les vies del metro però és valerosament salvat per la taquillera. Una sèrie de malentesos fa creure a la família del Peter, que pateix amnèsia, que la Lucy és la seva promesa, una notícia que sorprèn especialment el germà del noi, el Jack (Bill Pullman). Mientras dormías té tots els tòpics esperables: una protagonista maldestra però encantadorament entranyable i una família que sembla haver-se empassat vint quilos d'esperit nadalenc, però ¿no és això el que esperem d'una comèdia romàntica ambientada en dates nadalenques?

Per a qui? Per als que van d'independents però secretament es desfan com terrosos de sucre davant d'una rom-com.

6.
'La jungla de cristal'

Disney+ / Movistar+

Bruce Willis

Obrim l'etern debat, ¿La jungla de cristal és o no és una pel·lícula de Nadal? Si acceptem que tenir les festes com a teló de fons ja computa, llavors té tot el dret a figurar en aquesta llista. Bruce Willis és John McClaine, un detectiu de la policia de Nova York que la nit de Nadal arriba a Los Angeles amb la intenció de reconciliar-se amb la seva exdona. La cosa es complica quan un grup de terroristes entra a l'edifici on l'exdona de McClaine assisteix a una festa i el policia es veu obligat a utilitzar totes les seves habilitats professionals per alliberar-la tant a ella com a la resta de persones segrestades. I la resta, ja és història del cinema...Yippee Ki Yay!

Per a qui? Per als que només aguanten l'esperit nadalenc en petites dosis.

7.
'Els amics de Peter'

Filmin

Els protagonistes d''Els amics de Peter'

Les trobades nadalenques poden ser moments de comunió o un cau de situacions incòmodes. A la pel·lícula de Kenneth Brannagh, uns amics, que es coneixen d'ençà que estudiaven junts a Cambridge i actuaven junts en un grup de teatre, es retroben per passar la nit de Cap d'Any a la casa familiar d'un d'ells. El que havia de ser un retrobament entranyable acaba sent una mena de catarsi col·lectiva en què tothom expulsa els seus secrets més ben guardats. Una pel·lícula divertida, emotiva i que toca el cor, sobretot si és recorda que bona part del repartiment (Emma Thompson, Hugh Laurie, Stephen Fry, etc.) són, de fet, amics des dels seus anys universitaris.

Per a qui? Per als que creuen que la família triada, la dels amics, té tant valor com la de sang.

8.
'Barcelona nit d'hivern'

Filmin

Bárbara Santa Cruz i Miki Esparbé

La reivindicació cinematogràfica del Nadal no és només una dèria anglosaxona. També en tenim exemples nostrats, tot i que en aquest cas se solen centrar en una altra nit màgica, la de Reis. És el cas de Barcelona, nit d'hivern, el més a prop que hem estat mai de tenir el nostre propi Love actually. Després de l'èxit de Barcelona, nit d'estiu, Dani de la Orden se les va empescar per fer una continuació que tingués una bona dosi d'històries d'amor creuades i esperança nadalenca.

Per a qui? Per als que siguin més de Reis que del Pare Noel.

9.
'Gremlins'

HBO Max

Gizmo a 'Gremlins'

Els que viuen instal·lats en la nostàlgia vuitantera tenen reservat un petit espai del seu altar cinematogràfic a aquesta pel·lícula, que es pot entendre com un conte contra la part més comercial del Nadal. El pare del Billy, una mica per fer-se perdonar la poca atenció que li presta, li regala una estranya criatura anomenada mogwai que troba en una petita botiga al Chinatown de Nova York. El propietari de la botiga li dona instruccions estrictes de com tractar la criatura, a la qual bategen amb el nom de Gizmo: no se la pot exposar a llums brillants o la llum del sol, no se li pot donar aigua o mullar-la i mai se la pot alimentar passada la mitjanit. Però ja sabem que les normes existeixen per no ser complertes.

Per a qui? Per a pares nostàlgics que creuen que les pel·lícules infantils de la seva època eren millors que les d'ara.

10.
'Cita en San Luis'

Filmin

Judy Garland a Cita en San Luis'

Judy Garland cantant Have yourself a merry little christmas amb mirada extasiada cap al cel. No cal gaire argument més per justificar la presència en aquesta llista de la pel·lícula de Vicente Minnelli. L'actriu i cantant interpreta l'Esther, la segona de les quatre filles de l'acomodada família Smith, que viu a St. Louis a principis del segle XX. La seva plàcida existència es veu alterada quan el pare anuncia que ha trobat una nova feina que els obligarà a traslladar-se a Nova York just després de Nadal, un canvi de vida que posa en perill la història d'amor de la noia amb el seu veí, el John.

Per a qui? Per als clàssics fins al moll de l'os.

11.
'Soltero hasta Navidad'

Netflix

El Nick i el Peter, millors amics i alguna cosa més?

No justificarem l'injustificable: la majoria de pel·lícules nadalenques de Netflix només es poden mirar si s'està en estat catatònic després d'un dinar pantagruèlic de Nadal o Sant Esteve. Amb tot, del gran carregament que cada any aterra a la plataforma hi ha alguna coseta que es pot salvar, com ara Soltero hasta Navidad, que no gaudirà de cap lloc preferent a la història del cinema, però té prou dosis de cuquisme per complir amb garanties amb tot allò que li demanem a una pel·lícula de Nadal. El Peter demana al seu millor amic, el Nick, que l'acompanyi a celebrar el dia de Nadal amb la seva família i així frenar els intents constants de la seva mare de trobar-li parella.

Per a qui? Per als que creuen que l'amor comença per l'amistat.

12.
'El Grinch'

Netflix / Amazon / HBO Max

Jim Carrey com el Grinch

Jim Carrey és una figura controvertida. Per a la majoria dels aficionats al cinema és un actor tan histriònic que es fa difícil de mirar. En canvi, per als espectadors que van créixer amb ell és un vincle directe amb la seva infància. L'any 2000 Carrey va tornar a posar a prova la paciència dels seus seguidors transformant-se en el Grinch, un dels personatges més icònics de la literatura infantil anglosaxona. Pelut i malcarat, la criatura creada per Dr. Seuss està en contra de les festes de Nadal, però a poc a poc el cor se li estovarà. Si no teniu estómac per veure una pel·lícula de Carrey sempre podeu descobrir a través de Dailymotion el Grinch de la versió animada que va fer Chuck Jones l'any 1966 amb Boris Karloff com a narrador.

Per a qui? Per als que reneguen de Nadal però, en el fons, l'adoren.

13.
'Pesadilla antes de Navidad'

Disney+

'Pesadilla antes de Navidad'

La (suposada) alegria que aporta el Nadal pot ser fascinant fins i tot per a criatures que han destinat la seva existència a l'art d'espantar, com és el cas de Jack Skellington, el rei carabassa de la ciutat de Halloween. Cansat de fer cada any el mateix i amb la intenció d'experimentar la mateixa satisfacció que veu reflectida en els habitants de la ciutat del Nadal, Skellington decideix assumir el control de les festes i convenç els seus veïns per canviar carbasses i fantasmes per llumetes i Santa Claus. Una animació fascinant i una banda sonora que s'enganxa com una mala cosa són dos dels motius fonamentals per recuperar-la.

Per a qui? Per als que gaudeixen de les pel·lícules de Nadal que no semblen pel·lícules de Nadal.

14.
'Que bonic que és viure'

Filmin / Amazon / Movistar+

James Stewart a 'Que bonic que és viure'

El consens general és que la pel·lícula de Frank Capra és la millor pel·lícula de Nadal de la història, el clàssic nadalenc per antonomàsia. Aprofitant que aquest any se celebren els 75 anys de la seva estrena, podeu recuperar –o veure per primer cop– aquest conte sobre un pare de família (James Stewart) que davant d'una situació econòmica límit decideix suïcidar-se. Abans del desenllaç fatal, l'àngel Clarence el rescatarà i farà que es reconciliï amb la vida.

Per a qui? Per als compromesos amb les tradicions.

15.
'La estación de la felicidad'

Movistar+

'La estación de la felicidad'

En una època en què segells com Hallmark fan les pel·lícules de Nadal pràcticament en sèrie trobar una proposta com La estación de la felicidad, digna i amb un bon repartiment, sembla gairebé un miracle (nadalenc). En aquesta comèdia romàntica LGTBIQ, l'Abby (Kristen Stewart) acompanya la seva parella, la Harper (Mackenzie Davis), a passar el Nadal amb la família, una oportunitat d'or per demanar-li matrimoni. Hi ha, però, un gran inconvenient: tot i que fa temps que viuen juntes, la Harper encara no ha explicat a la seva família que és lesbiana i fa passar l'Abby com una simple amiga, una humiliació difícil d'empassar.

Per a qui? Per als que creuen que l'amor ho pot tot.

16.
'El apartamento'

Filmin / Movistar+

Shirley MacClaine en una escena de la pel·lícula

Aquesta pel·lícula de Billy Wilder sobre la soledat i l'amor segurament no és el que acabem d'esperar quan parlem d'una cinta nadalenca, però ningú pot dir que no sigui una autèntica meravella. C.C. Baxter, solter i discret, accepta deixar el seu apartament als seus superiors perquè s'hi trobin amb les seves amants amb l'esperança que, algun dia, aquests favors seran recompensats ascendint-lo dins l'empresa d'assegurances en la qual treballa. Una de les noies que passa per l'apartament és la Fran Kubelik, ascensorista de l'empresa, amant del cap del CC i la dona de la qual ell està enamorat. Tota la història passa entre Nadal i Cap d'Any.

Per a qui? Per als que no s'arronsen davant d'una història d'amor agredolça.

17.
'Alguna cosa per recordar'

Amazon / Filmin

Meg Ryan i Tom Hanks

Potser no és la primera opció que us ve al cap quan penseu en una pel·lícula nadalenca, però aquesta joia escrita per Nora Ephron té molts elements que fan d'ella una molt bona proposta per a aquestes dates. La guionista i mestra de la comèdia romàntica es va inspirar en el clàssic Tu i jo per escriure la història d'amor de l'Annie (Meg Ryan) i el Sam (Tom Hanks), un jove viudo de Seattle. La nit de Nadal el fill del Sam, el Jonah, truca a la ràdio per compartir la tristesa del seu pare i, de pas, intentar trobar-li parella. L'Annie, que viu a l'altra punta dels Estats Units, s'obsessionarà amb el Sam. ¿És possible que la seva història tingui un final tan romàntic com el de Tu i jo?

Per a qui? Per a romàntics recalcitrants.

18.
'Holiday Inn'

Filmin

Els protagonistes de 'Holiday inn'

Aquesta pel·lícula es mereixia un lloc en aquesta llista encara que només fos per ser la responsable d'haver popularitzat la cançó White Christmas. Bing Crosby i Fred Astaire interpreten el Jim i el Ted, dos ballarins enamorats de la mateixa dona, la Lila, la seva companya d'espectacle. La nit de Nadal, la Lila i el Ted li confessen al Jim que mantenen una relació, cosa que provoca la ruptura del trio. Un any després, el Jim obre el Holiday Inn, un local d'entreteniment i espectacle que només funciona durant les festes assenyalades.

Per a qui? Per als que xalen amb un bon clàssic.

19.
'Silent night'

Movistar+

Keira Knightley a 'Silent night'

Nadal no sempre ha de ser època d'alegria, també ho pot ser d'angoixa. Aquesta comèdia negra britànica ho exemplifica molt bé mostrant la reunió nadalenca d'un grup d'amics en una casa de camp idíl·lica mentre a fora el món s'enfronta a l'apocalipsi. Només amb el repartiment ja ve de gust veure-la: Keira Knightley, Matthew Goode i Lily-Rose Depp, entre altres. Una pel·lícula anti-Nadal que pot ser la pel·lícula de Nadal per a aquells que no els agrada Nadal.

Per a qui? Per als que no suporten l'excés de bons sentiments de Nadal.

20.
'Love actually'

Netflix / Movistar+

'Love actually'

¿De veritat crèieu que arribaríeu al final d'aquesta llista sense que aparegués aquest títol? Haters de l'univers, podeu tornar a la cova. Som molt conscients que hi ha trames que han envellit malament –et miro a tu, anglès, buscant noietes als Estats Units; i també a tu, noi dels cartells–, però un Nadal sense Hugh Grant ballant a Downey Street o sense Emma Thompson plorant mentre escolta Joni Mitchell és com un Nadal sense escudella i carn d'olla o sense Mariah Carey cantant All I want for Christmas is you. Històries d'amor, amistat i de Nadal.

Per a qui? Per als que comencen a celebrar les festes de Nadal un mes abans del que toca.

stats