Mèdia 15/06/2020

Soledad Gallego-Díaz deixa la direcció d''El País' i és substituïda per Javier Moreno

La periodista només ha estat en el càrrec dos anys

Alejandra Palés
2 min
Soledad Gallego-Díaz: “Podem és alguna cosa més profunda que l’enrabiada”

BarcelonaDos anys després de ser nomenada, Soledad Gallego-Díaz deixa la direcció d'El País, segons ha confirmat la capçalera de Prisa. La rellevarà en el càrrec Javier Moreno, que ja va ser al capdavant del diari entre 2006 i 2014. Gallego-Díaz, la primera dona en dirigir un rotatiu de paper d'abast estatal, va agafar les regnes d'El País després del mandat d'Antonio Caño (2014-2018), una època en què van quedar clares les dificultats del diari per continuar sent un referent de l'esquerra i per aturar la caiguda de les vendes.

En el temps que ha passat al capdavant del diari, El País ha continuïtat amb dificultats per resituar-se en l'espai de l'esquerra i mantenir el seu lideratge en vendes. En l'àmbit digital, durant el mandat de Gallego-Díaz la capçalera ha implantat el mur de pagament, que va començar a ser operatiu l'1 de maig.

Segons detalla El País, quan la periodista va assumir el càrrec de directora ho va fer posant com a condició un mandat de dos anys i passat aquest temps ha preferit no continuar al capdavant del diari. Gallego-Díaz ha comunicat la seva marxa a la redacció aquest dilluns a través d'una videotrucada, ja que la plantilla està teletreballant a causa del coronavirus. "Prefereixo coses curtes i intenses. Res del que ha passat aquí hagués estat possible sense aquesta redacció, que és el millor que té El País. Gràcies a aquesta independència de criteri ha sigut possible enfrontar reptes que ni tan sols sospitàvem, com ara la pandèmia", ha explicat la periodista.

Una de les primeres a anunciar la marxa de Gallego-Díaz del capdavant d'El País ha sigut Maruja Torres, que ha explicat que amb la sortida de la directora també s'acaba la seva col·laboració amb el diari. El seu retorn a les pàgines del rotatiu de Prisa ha durat menys de quatre mesos: Torres va tornar a escriure a El País aquest març, set anys després d'abandonar el diari per desavinences amb el director d'aquell moment, Javier Moreno. Després que hagi trascendit la tornada de Moreno, Torres ha explicat que ja no hi escriurà més.

Durant l'etapa de Javier Moreno al capdavant d'El País el diari va aplicar el primer ERO de la seva història, que va comportar l'acomiadament de gairebé 130 periodistes. Actualment Moreno, llicenciat en química a la Universitat de València i que va arribar al periodisme després de fer el màster d'El País, dirigia l'edició americana del diari de Prisa. En la videotrucada amb la qual s'ha escenificat el traspàs de poders, Moreno ha assegurat que el principal llegat de Gallego-Díaz és la recuperació de "la credibilitat moral" del diari.

stats